PUBLICITAT

Casals denuncia que el pla de gestió del Madriu "va contra la llei"

  • El Comú d'Escaldes-Engordany aprova el projecte per majoria i un sol vot en contra
  • El conseller del PS lamenta el poc contingut tècnic del document
18082011-madriu
La sessió de comú d'Escaldes. A l'esquerre, Casals. Foto: ANA
El Comú d'Escaldes-Engordany ha aprovat el projecte de pla de gestió de la vall del Madriu per majoria i un sol vot en contra, el del conseller del PS a l'oposició, Francesc Casals. La sessió ha estat marcada per les crítiques de Casals al text del pla el qual el conseller socialdemòcrata considera que "va contra la llei" en no donar pràcticament protagonisme al Govern. El conseller ha assegurat també que té la impressió que la manera d'aprovar el pla seria intencionat per part dels seus promotors de manera que quan arribi a la Unesco la mateixa institució el rebutgi. Casals ha defensat el paper del Govern en la gestió dels béns culturals i ha lamentat el poc contingut tècnic del document. A la sessió hi han estat presents, entre el públic, els dos exministres socialdemòcrates, Susanna Vela i Claude Benet.
Casals ha comentat que la primera raó per votar en contra del text és que ell considera que "no és un pla de gestió" perquè "li falta tot allò que hauria d'incloure si realment ho fos" i, per tant, l'ha qualificat de projecte "molt deficient". En aquest sentit, ha manifestat que "hi falta tot", però particularment "les pautes i els objectius per protegir la vall, què és el que s'ha de protegir, així com un inventari".

El conseller ha criticat també la "gestió conjunta" perquè, segons ha comentat, el projecte el que diu és que "aquí els comuns faran el que voldran cadascú a casa seva, que està tan bé com qualsevol altra cosa però no calia fer un pla de gestió ni esperar set anys per a això". La tercera crítica de Casals i el fet que considera "més preocupant" és que la competència dels béns culturals és del Govern "i aquí es pretén gestionar un bé d'aquesta magnitud sense el Govern". Casals troba que "legalment no és possible i a més no és de sentit comú".

El socialdemòcrata també ha manifestat així mateix la seva consternació per l'article que contempla en el pla que es puguin pagar deutes al Govern per part dels propietaris lliurant a canvi possessions que estiguin al Madriu. Casals havia demanat abans de la votació del pla que es posposés i que es lliurés la feina a persones "que hi entenen" ja que el document fruit del treball de juristes dels quatre comuns afectats no el considera acceptable. Sobre els altres membres del PS que han votat a favor del pla en altres comuns, Casals ha comentat que aquest tema "fa temps" que genera discrepàncies dins del partit i que aquest és un fet que demostra que no és cert el caràcter "estalinista" que sovint es critica en aquest partit.

De la seva banda, la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Montserrat Capdevila, ha manifestat que el pla de gestió és fruit d'un treball consensuat amb els comuns i que és "un bon text" encara que és un "document de base" que s'haurà d'ampliar a mesura que es vagin decidint els programes a desenvolupar.

D'altra banda, el Comú ha aprovat una ordinació de despesa plurianual per un import de 157.7705,05 euros i la proposta d'adjudicació de la UTE-COPSA-LOCUBSA, per import de 257.775,05 euros, per als treballs de renovació de la xarxa residual i pluvial d'un tram dels carrers Josep Viladomat i François Miterrand.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT