PUBLICITAT

La fira d'Andorra la Vella inclourà un espai per promoure els productes autòctons

  • Alcobé afirma que hi ha una demanda latent per trobar aliments típics, tant per part dels visitants com pels residents
17082011-vaques
Un moment de la tradicional benedicció del bestiar a la Rabassa d'Ordino. Foto: ÀLEX LARA
El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, ha anunciat aquest dimecres que s'ha previst incloure un estand amb productes autòctons a la fira d'Andorra la Vella. A banda dels avenços per aconseguir la Identificació Geogràfica de Qualitat per a la carn, també es vol promocionar els productes ramaders autòctons, que segons Alcobé és una demanda patent tant dels ciutadans del país com dels visitants. És per aquest motiu que a la fira d'Andorra la Vella es volen promocionar i també es contempla l'opció de publicar un mapa amb els llocs on es poden adquirir aquests productes. El ministre ha fet aquestes declaracions durant la benedicció del bestiar a la Rabassa d'Ordino.
Les trumfes, la mel i les plantes medicinals són alguns dels productes típics andorrans que segons ha explicat el ministre que té les competències d'Agricultura, Jordi Alcobé, cal potenciar. Els agricultors han treballat per aconseguir productes d'alta qualitat i és per aquest motiu que es vol crear un segell que en reconegui l'elaboració al país i doni garanties als consumidors. Per ara, però, encara cal establir els paràmetres a tenir en compte, si s'admeten tots els productes elaborats a Andorra o només els conreats aquí, i exactament quins són els requisits per obtenir el segell.

Segons ha informat el ministre ja s'està treballant en el marc legal per a la creació del segell, i aquest podria estar aprovat cap a finals d'any. Abans, però, es continuarà treballant per promocionar els productes típics del país, ja que segons Alcobé hi ha una demanda latent per trobar aliments típics, tant per part dels visitants com pels residents al Principat. La voluntat no és que el segell permeti exportar aquests productes d'Andorra sinó que els visitants que en busquin els puguin comprar als comerços del país.

Una de les actuacions previstes és posar un gran estand a la fira d'Andorra la Vella on set o vuit productors andorrans presentin i promocionin trumfes, plantes medicinals, carn del país o mel andorrana. Es tractarà d'uns vint metres de parada, separada de la gran carpa de la fira, on el tema central serà la promoció dels productes andorrans.

Alcobé ha explicat que hagués estat bo poder fer una fira específica per a aquesta finalitat a la primavera o l'estiu, però que la manca de temps no els ho ha permès, i per això es fa la prova a la fira d'Andorra la Vella per estudiar si en un futur es pot mantenir el format o fer-ho d'una altra manera.

Una altra ajuda que volen donar a la comercialització dels productes andorrans de qualitat és la creació d'un mapa on s'indiquin els comerços o llocs on es poden trobar aliments típics de la terra. Aquest projecte, però, és més a llarg termini ja que encara cal estudiar bé quins productes s'hi haurien d'incloure i quins paràmetres han de complir. A les jornades gastronòmiques previstes a la capital, un dels temes centrals serà també l'ús de productes autòctons, i aquesta serà una oportunitat més de donar-los a conèixer.

Pel que fa a la Identificació Geogràfica Protegida (IGP), el ministre ha informat que recentment es van posar en contacte amb Brussel·les per saber en quin punt es trobava, i els van informar que podria estar enllestit al setembre, i per tant a la tardor ja es podria vendre carn amb aquest segell.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT