PUBLICITAT

Extraviats més de 200 exàmens oficials de nivell de llengua anglesa

  • Els alumnes afectats hauran de repetir la prova i British Council culpa l'empresa d'enviament de la pèrdua
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La Universitat de Cambridge, responsable de les titulacions i de corregir les proves dels alumnes andorrans. Foto: EL PERIÒDIC

Els alumnes que el passat mes de juny van examinar-se dels exàmens oficials d'anglès de la Universitat de Cambridge desconeixen el resultat de les proves, les quals havien de ser publicades a mitjans de juliol. El motiu, la pèrdua d'aquests exàmens, que tant infants com joves i adults realitzen cada any a la Universitat d'Andorra per tal d'obtenir una titulació homologada internacionalment.

En total són més de 200 alumnes (a partir de vuit anys) els que es veuen afectats per la situació, repartits entre quatre nivells: KET (nivell bàsic), PET (nivell mitjà), FCE (o més conegut com First) i CAE (Advanced). En aquest darrer cas, però, algunes fonts van apuntar ahir que hi ha alumnes que sí que coneixen la seva nota final.

Tots ells van conèixer la situació les primeres setmanes de juliol, quan van intentar accedir sense èxit a la pàgina web del British Council per conèixer la seva nota. La problemàtica és complexa, ja que al voltant del 10% dels alumnes necessitaven aquesta nota certificada per poder iniciar els seus estudis el proper mes de setembre.

CULPA DEL TRANSPORTISTA / Les escoles d'idiomes desconeixen amb exactitud el motiu pel qual aquests exàmens no han arribat al seu destinatari per a ser corregits. És a dir, ni el British Council de Barcelona, que és l'entitat encarregada de gestionar aquests certificats internacionals de llengua anglesa expedits per la Universitat de Cambridge, ni la pròpia universitat britànica, tenen constància d'haver rebut els tests provinents d'Andorra. Mitjançant un correu electrònic, el British Council de Barcelona va informar als afectats que la causa era «un problema» de l'empresa de transport encarregada d'enviar els exàmens al Regne Unit, una causa que no acaba de convèncer a les escoles d'idiomes. Poques setmanes més tard, però, l'entitat va corroborar aquesta postura assegurant, també via mail, que l'empresa d'enviament «ha estat fent una intensiva recerca de les caixes extraviades» i que, «considerant el temps transcorregut i el resultat negatiu de la recerca, estan en el punt d'etiquetar el procés com a tancat, el que implica que els exàmens es consideraran definitivament perduts».

L'entitat anglesa va afegir a aquestes missives electròniques que estaven estudiant la manera de pal·liar l'afer, i que una de les opcions serà que els alumnes repeteixin les proves durant l'últim trimestre de l'any. La data, però, es desconeix. La mesura no agrada a bona part dels alumnes, i alguns d'ells ja han reclamat que se'ls retorni l'import abonat per poder realitzar aquests tests oficials, els quals costen entre 86 i 200 euros.

Cal constatar que, a més de a les escoles oficials d'idiomes del país la problemàtica afecta també als alumnes d'idiomes de la Seu d'Urgell, que es desplacen fins a l'UdA per realitzar l'examen, a més dels estudiants que s'hi examinen per lliure.

Sense interlocutors / Les escoles d'idiomes lamenten que ni el British Council ni la pròpia UdA hagi facilitat un interlocutor directe per donar més informació i gestionar un afer que qualifiquen de «greu». Ferran Costa, d'Inlingua i amb vora 30 candidats afectats, va assegurar que s'han sentit «desatesos» i va demanar que «algú doni la cara i aporti solucions». Costa va lamentar que hi ha estudiants que ja han marxat del país i que no tenen previsió de tornar.

De moment l'únic que han aconseguit és que British Council demani el nom i cognoms de les persones que necessitaven el resultat per tal d'accedir a estudis universitaris aquest curs. Per tots ells se'ls podria oferir properament un examen oficial emmarcat dins del CEF (Marc Comú Europeu de referència), com pot ser el TOEFL.

Per la seva part, Birgit Gutekunst, de l'escola Multilingüe Formació Professional, va lamentar la «indecisió» dels responsables de les proves oficials, que acaba «perjudicant» la imatge de les escoles d'idiomes del país. Per tot, va demanar que es canviessin els mètodes de correcció actuals: «És un risc enviar documentació fora, els exàmens no haurien de sortir del país i haurien de ser corregits aquí», va plantejar. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT