PUBLICITAT

El recompte d'isards mostra una recuperació del 7,5% del cens

  • La captura prevista per entre l'11 al 18 de setembre torna a perillar, després de l'afectació del pestivirus el 2010
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un grup d'isards pastura a Andorra uns anys enrere Foto: EL PERIÒDIC

El recompte d'isards efectuat pel Cos de Banders, amb la col·laboració dels caçadors, va posar de manifest una lleugera recuperació de la cabana, del 7,5%, després de patir una forta mortaldat a causa del pestivirus l'any passat. En total, exceptuant el vedat d'Enclar que no es comptabilitza per al pla de caça, s'han observat 411 exemplars, quan el 2010 se'n van localitzar 382 –sense tenir en compte Enclar–. Malgrat aquesta recuperació, el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, considera «prematur» avançar una decisió sobre la setmana de l'isard, que s'hauria de celebrar de l'11 al 18 de setembre, ja que hi ha dades que mostren «les dificultats de recuperació en front el pestivirus» que està tenint la població.

El 2010 es va suspendre la setmana de l'isard després que la població patís un brot de pestivirus que va reduir la cabana en prop d'un 41%. Així, a tenir en compte pel pla de caça (s'autoritza la caça del 20% comptabilitzat a l'espai cinegètic comú i als vedats, amb l'excepció del d'Enclar) s'havien observat 382 isards. Aquest any, se n'han comptabilitzat 411, el que representa una recuperació global del 7,5%, tot i que fora dels vedats la recuperació es xifra del 25,7%, on la població ha passat dels 202 isards l'any passat als 254 comptabilitzats aquest estiu.

Per vedats, la població a Enclar ha passat de 173 isards a 255 aquest 2011, i a Xixerella se n'han comptabilitzat 82, enfront els 66 observats el 2010. Les dades del vedat de Sorteny no han variat gaire d'un any a l'altre: 51 exemplars l'estiu del 2010 i 54 aquest any. Per contra, a Ransol, la població ha disminuït considerablement, passant de 63 animals l'any passat als 21 vistos aquest 2011. Des de la Unitat de Fauna del Departament de Patrimoni Natural, ja es va avançar a principis de juliol que la cabana s'havia recuperat lleument a Enclar i que a Xixerella s'havien assolit nivells de població que es podrien considerar «normals». Pel que fa als vedats de Sorteny i Ransol, aquí la població és molt volàtil i passa la frontera amb França amb molta facilitat.

ELEMENTS PER AL DUBTE / Més enllà de la recuperació lleu, hi ha diversos elements que fan pensar que la setmana de l'isard es podria tornar a suspendre, o si més no, patir modificacions substancials. Segons va manifestar el Govern mitjançant un comunicat, «s'evidencia que la cabana encara està en fase de recuperació pel pestivirus», i recorda que aquesta malaltia «ja va obligar a suspendre la temporada precedent de caça de l'isard». Igualment, els recomptes assenyalen que l'índex de cabrits fora de vedat representa el 14% de la població, i aquest és un nivell que es considera «baix». Aquest s'explica com «un efecte associat a les dificultats de recuperació en front el pestivirus».

La comissió de Seguiment de la Caça es va reunir ahir per analitzar el recompte de la cabana d'isards, però la decisió de celebrar o no la setmana de caça s'acabarà prenent la setmana que ve. El ministre titular de Medi Ambient, Francesc Camp, va considerar «prematur avançar la decisió», tot valorant que les xifres es situen entre els 382 isards de l'any passat i els 432 del 2007, any que es va autoritzar el pla de caça amb la cabana més baixa dels darrers anys, segons apuntava el comunicat del Govern. De la mateixa manera, Camp va explicar que si la xifra d'isards es considerava que no era prou elevada per al desenvolupament del pla de caça habitual, hi hauria la possibilitat de plantejar-ne un de nou, reduint el nombre de captures.

Més enllà de les xifres, els experts calculen que es necessiten diverses generacions per recuperar els nivells de població després de l'afectació patida el 2010. A més, la malaltia continua present i aquest any també s'han trobat animals afectats.

De totes maneres, la decisió a adoptar només afecta a la caça de l'isard. La comissió de Seguiment de la Caça va aprovar els plans per a la caça del cabirol i del mufló. En total es permetran 100 captures per a cada espècie, xifra idèntica a l'autoritzada en la temporada precedent.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT