PUBLICITAT

La llei d'inversió estrangera atrau 65 negocis des de fa tres anys

  • El Govern considera la xifra insuficient i preveu que es multiplicarà amb les noves reformes d'obertura
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vista de la vall central, on s'han instal·lat gairebé una vintena d'empreses amb capital estranger Foto: ONA MORANTE

Des que es va aprovar la llei d'inversió estrangera han estat molts negocis que s'han interessat per afincar-se al Principat i desenvolupar la seva activitat des d'aquí. El seu creixement ha estat exponencial des que en novembre del 2008 entrés en funcionament aquesta primera obertura de l'economia andorrana aconseguint una xifra de 65 empreses que han anat sumant-se durant aquest període. Cal remarcar que la majoria d'aquests negocis són del sector de la venda per internet d'una gran varietat de productes i serveis. Des de l'Executiu consideren que aquesta xifra «és insuficient» i preveuen que amb les noves reformes d'obertura econòmica que s'anunciaran la tardor vinent es multipliquin les inversions foranes.

L'any passat va ser l'exercici que va comptar amb més instal·lacions d'empreses foranes, van ser un total de 24, en el què portem d'any han estat 19 les empreses estrangeres que han entrat a formar part de l'economia andorrana. Xifres molt superiors a les del 2009 i 2008, que en van ser 4 i 18 els negocis que es van incorporar al mapa econòmic andorrà.

VENDA PER INTERNET / De les 43 empres es amb capital estranger que s'han ubicat al Principat des de l'any passat i ens els primers set mesos d'aquest exercici, gairebé el 50% són negocis que es dediquen a la venda per internet. La qual cosa significa que tot i tenir l'adreça empresarial a Andorra, l'activitat es pot realitzar des d'altres llocs. Això sí l'objecte o mercaderia a oferir és molt variada. Hi ha de tot tipus. Des de material de papereria, entrades per assistir a qualsevol tipus d'esdeveniment, espais publicitaris, productes com joies o càmeres de fotos, activitats d'agències de viatge, productes minerals no metàl·lics, equips informàtics, productes alimentaris, bicicletes i objectes de decoració, entre d'altres.

També es repeteixen altres activitats més noves com és la de la investigació, desenvolupament, recerca i gestió de la propietat industrial i intel·lectual, així com també l'oferta de diferents serveis reparació i manteniment d'instruments, assessorament de gestió empresarial, així com també control per a processos industrials.

Pel que fa a la distribució de les noves empreses amb capital estranger, la capital i la Massana són les que des de l'any passat fins ara han captat més inversions. Així en totes dues s'han instal·lat una desena de nous negocis. Li segueix, Escaldes-Engordany amb set negocis i Ordino i Encamp amb cinc empreses cadascuna. Canillo, amb quatre i Sant Julià amb dos, són les parròquies que en els darrers mesos menys inversió estrangera se n'ha radicat.

AMPLIAR EL PERCENTATGE / L'Executiu considera que aquest nombre d'empreses és insuficient, tot i la situació de crisi en la què ens trobem. Segons asseguren des del Govern amb totes les mesures d'obertura econòmica que es desenvoluparan un cop estigui el nou marc fiscal en funcionament, «es preveu multiplicar aquestes xifres així com la diversificació empresarial que s'instal·li».

Ja han passat tres anys des de l'aprovació de la llei i tal i com es va fixar a partir del segon any el Govern ha d'analitzar els resultats per estudiar ampliar el percentatge marcat del 49% de capital estranger per aquells àmbits que ja tenen representació al país amb més d'una empresa nacional. Aquest ha estat un impediment per algunes firmes estrangeres, com van manifestar des de Decathlon, per instal·lar-se al Principat. Treure aquest percentatge com a requisit i l'impuls de noves reformes econòmiques en pro d'aquesta obertura és el que es vol fixar com objectiu a mig termini l'Executiu per afavorir la implantació de més empreses amb capital estranger.

Des del Govern s'estudia l'obertura de les professions liberals perquè aquest nou model econòmic que es preveu implantar sigui també recíproc. Es tracta de donar les mateixes oportunitats a tots aquells professionals i empreses que des d'aquí vulguin ampliar la seva activitat a altres països, i també el d'afavorir que els de fora trobin atractiu amb la incorporació dels seus negocis a Andorra.

A partir de la tardor s'espera que s'anunciï un nou pla d'accions perquè aquesta obertura sigui efectiva. Unes iniciatives que han de caminar amb paral·lel amb tot el que significa l'establiment dels convenis per evitar la doble imposició. El primer dels convenis que es vol signar serà amb França.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT