PUBLICITAT

Vacances 'a la carta'

  • Les variables per escollir destinació són: el pressupost, la seguretat i el clima H Els creuers pel Mediterrani són els més sol·lictats i baixen les destinacions de platja pel mal temps
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Creuers al Port de Barcelona Foto: EL PERIÒDIC

Internet també ha revolucionat el món de les agències de viatges. Els clients s'informen pel seu compte. Aquest fet ha tingut i té aspectes negatius per les agències de viatges, però, tot i semblar paradoxal, també en té de positius. Christiane Pablo, vicepresidenta de l'Associació d'Agències de Viatge d'Andorra, ens va explicar els pros i els contres de la xarxa, que, juntament amb la baixada dels pressupostos destinats a les vacances, ha canviat tan el perfil del client com la feina de l'agent de viatges.

Per què és positiu per les agències Internet? «Perquè el client té una idea més clara sobre el que vol», tant pel que fa el destí com la ruta que volen seguir. «Ara la gent divideix els seus viatges», busquen per separat vols, hotels i maneres de moure's pel país que visiten, i els professionals del sector «cada vegada més muntem els viatges a la carta». Pablo va afegir que treballar així és més feina, però també «és una feina maca poder aconsellar, ja que nosaltres coneixem el tipus de viatge que vol fer el client i l'assessorament directe encara ho facilita més». Així doncs, cada vegada es compren menys els paquets de viatge, «tot i que els de les Canàries i Balears són dels pocs que es segueixen venen».

La vessant negativa és «la sobreinformació» i la «mala informació», ja que els que compren per internet moltes vegades es fan un embolic amb els preus dels avions i les taxes, no tenen una seguretat respecte la qualitat, i no hi dediquen el temps necessari, «ja que sovint ho fan en hores de feina». Aquesta gent demana informació a les agències per assegurar-se, però no compren, per tant, parlem de «més feina però poc rentable». A més, s'hi afegeix la pèrdua del valor dels professionals de les agències i del servei que donen.

Els clients i les destinacions

El perfil del client amb un pressupost baix ha augmentat com a conseqüència de la crisi. Però hi ha un fet que per Pablo és més preocupant i està perjudicant més: «la classe treballadora que segueix tenint feina i cobrant el mateix, destina menys pressupost a les vacances que abans», segurament degut al fenomen de la retenció per por que provoquen les crisis econòmiques. En aquest sentit l'AAVA demana que el fet de viatjar sigui tan prioritari com abans i s'hi destini el mateix pressupost, contràriament, s'està afavorint a la crisi d'aquest sector. Un altre característica dels clients que Pablo atribueix al «moment d'estres i angoixa» que vivim, és la poca previsió, i com a conseqüència, la rapidesa que exigeixen: «volen el viatge per abans d'ahir».

Així doncs el pressupost s'ha convertit en prioritari, però també ho són la seguretat i el clima. El creuer pel Mediterrani aquets any puja al podi. Barat ( amb promocions que van des de 420 euros), en zona sense conflicte, amb oferta de sol i piscina, i sense anar gaire lluny, ja que el Port de Barcelona cada vegada té una oferta més àmplia.

La costa catalana, en canvi, s'ha vist perjudicada aquest any per les previsions de mal temps. A més, les destinacions a la Costa Brava i daurada ja fa temps que estan perdent demanda; segons Pablo, tota aquella clientela que al maig ja demanava preus per passar uns dies a la platja el mes d'agost, «ha desaparegut». La costa valenciana, sobretot per la cerca de bon temps, ha estat una mica més sol·licitada.

La preocupació de la gent per la seguretat ha fet que països com Grècia, que Pablo creia que tindrien èxit, no hagin tingut pràcticament demanda. El perfil de client amb poder adquisitiu alt ha seguit aquest any sol·licitant viatges de llarga distància i normalment fora de la temporada d'estiu. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT