PUBLICITAT

La demanda és superior a l'oferta en els viatges per a la gent gran

  • Des de la Federació d'Associacions de la Gent Gran s'estudiarà la reclamació d'augmentar la quota
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Algunes persones grans conversen a la porta del Comú de la capital, ahir. Foto: TONY LARA

Cada cop hi ha més persones d'aquell col·lectiu anomenat gent gran que s'anima a gaudir dels viatges subvencionats que el Govern ofereix gràcies a l'acord signat amb l'Instituto de Mayores y Servicios Sociales (IMSERSO) de l'Executiu espanyol. Des que s'ofereixen, fa ara sis anys, l'any passat va ser el primer que les 500 places que s'ofereixen van quedar totalment cobertes. Però aquest any les demandes han superat l'oferta i hi ha hagut jubilats que s'han hagut de quedar a casa per no poder participar en aquests programes socials. Una qüestió que s'haurà d'estudiar per a exercicis posteriors. El president de la Federació d'Associacions per a la Gent Gran d'Andorra, Marcel Besolí, va explicar que des del col·lectiu estan a l'expectativa perquè, si el desbordament de demandes continua, s'estudiarà presentar una reclamació per demanar que s'ampliï la quota de places als viatges.

El conveni signat el 22 de febrer del 2005 té la finalitat, per una banda, de possibilitar un espai de vacances per a totes aquelles persones majors de 65 anys i, per altra banda, cobrir l'oferta turística en temporada baixa, de tal forma que es contribueixi a la dinamització del sector turístic, de serveis i comercial del país. Aquest acord estableix la reciprocitat de 500 places per part d'Espanya i 500 per part d'Andorra. Per tant, cada edició mou 1.000 participants als que s'han d'afegir els acompanyants i els xofers.

«Aquest any estarem a l'expectativa per saber les demandes que hi ha al vinent i, si tornen a ser més que les places oferides, aleshores estudiarem presentar una reclamació perquè la gent gran no es quedi fora d'aquests viatges», va explicar Besolí.

VIATGES CULTURALS I DE DESCANS /Espanya ofereix als avis d'Andorra dos tipologies de viatges. Una és la modalitat circuit cultural, on es realitzen rutes de sis dies, cinc nits, amb règim de pensió completa, per zones de marcat interès turístic- cutlural, amb serveis permanents d'un guia especialitzat en les respectives zones de desenvolupament dels esmentats circuits. L'altre tipus de viatge s'anomena de descans. Es tracta d'una ruta de vuit dies, set nits, amb règim de pensió completa, en hotels ubicats en llocs costaners peninsulars i insulars de marcat caràcter turístic. Aquestes estades solen tenir incorporada un espectacle d'animació nocturna.

Per contra, Andorra solament ofereix la modalitat de circuit cultural degut a que és la més demandada.

De les 500 places que s'ofereixen, 300 van dirigides als viatges de la modalitat del circuit cultural, perquè és el més sol·licitat per part dels avis del Principat, i la resta, 200 places, són per al circuit de descans.

Des que es va signar l'acord no s'han repetit les destinacions i cada anys s'ofereixen dos tipus de viatge ben diferenciats. Des de Castella Lleó i Menorca, l'any 2007, a La Rioja i Gandia, al 2009, Galícia i Benidorm, l'any passat i aquest any han estat les destinacions de Cantàbria i Mallorca, les que han aconseguit una demanda que ha superat les places oferides.

La planificació d'un programa d'aquestes característiques «necessita d'una previsió de sis mesos a un any a l'avança com a mínim, per tota la logística que implica, i especialment per fer una bona selecció de la gent gran que hi ha de participar», expliquen des del Departament de Benestar.

Per efectuar la difusió del programa s'utilitzen tots els mitjans de comunicació del país: ràdio, televisió i premsa. Igualment també s'organitzen xerrades a les llars dels jubilats de totes les parròquies. Aquest últim és el millor mètode per fer saber als padrins l'existència d'aquest programa.

Aquest any s'ha fet arribar una carta a tots els padrins que gaudeixen de la Tarja Magna on se'ls informa de la data d'inscripció, les destinacions i d'altra informació pràctica.

L'acord entre l'IMSERSO i el Departament de Benestar del Ministeri de Salut i Benestar signat el 2005 va estar motivat pel fet que ambdós governs organitzaven programes socials dirigits a fomentar la participació social de la gent gran, tenint com a objectiu prioritari que aquestes persones puguin gaudir de vacances en zones d'interès turístic i cultural.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT