PUBLICITAT

Els tràmits simplificats per obrir un comerç es faran el mateix dia

  • El 40% de les 304 tramitacions que es van fer entre gener i juliol es van fer pel procés més breu
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Alguns comerços a l'avinguda central d'Encamp. Foto: ÀLEX LARA

Arribar a poder tramitar en un únic dia tot el procés burocràtic per obrir un comerç és el que està estudiant-se com una mesura per reactivar l'economia del país. El Ministeri d'Economia treballa en un text que es preveu sigui proposat als responsables dels set comuns per tal d'acordar-lo i posar-lo en marxa. Es tracta de la segona fase de la simplificació de tràmits d'obertura de comerços que ja s'ha engegat i que ha comportant que des del passat mes de gener fins juliol de les 304 tramitacions realitzades, el 40% s'hagi fet pel procés simplificat que ara pot trigar al voltant de cinc dies.

A partir de setembre, una vegada hagin passat les vacances, els responsables del ministeri d'Economia tenen prevista una reunió amb els cònsols de les set parròquies per impulsar la fase 2 de la simplificació dels tràmits a l'obertura de comerços. «Hem tingut una fase 1 que ha tingut un èxit relatiu atés que un 40% aproximadament dels tràmits es fan pel procés simplificat, entre el gener i el juliol d'aquest any», va explicar Jordi Alcobé, ministre d'Economia i Territori . Tot i això aquesta xifra és només l'inici ja que es preveu que augmenti de manera considerable.

Pel que fa a les parròquies, ha estat el Comú d'Encamp el que més ha utilitzat aquest nou procediment simplificat. En aquest procés, en un període no superior a cinc dies un comerç pot obrir el seu negoci. Ara s'estudia millorar i fer més simplificat encara el tràmit i passar a zero dies, és a dir, que el mateix dia es pugui obrir. Aquesta segona fase vol prsentar «un procediment més àgil encara. Tenim prevista una proposta per a finals de setembre que la presentarem als comuns», va dir Alcobé.

El Govern ara espera que els comuns aportin les seves observacions sobre el procediment actual per podre millorar-lo. De 304 obertures, canvis de titular i modificacions de comerços, 136 s'han fet pel tràmit simplificat.

CANVIAR la concepció / Amb aquesta nova forma de treballar es persegueix «l'objectiu de canviar el concepte perquè l'Administració no sigui sempre una institució que autoritza prèviament, i que sigui l'administrat, que generalment és gent que vol treballar i no complicar-se la vida, qui declarant prèviament pugui treballar», va dir Alcobé. L'Administració tindrà després el paper de controlar.

La simplificació de tràmits vol ser aplicada a altres sectors que estan vivint la crisi d'una manera més accentuada, com és la construcció. Moltes de les obres que no són de grans construccions, com la reforma d'una borda poden trigar mig any en tenir tots els permisos requerits. Des del Govern, i també ha estat una mesura reivindicada en la reunió de cònsols, es vol aplicar una simplificació dels tràmits per agilitzar aquests procediments.

«Hi ha un tècnic, un arquitecte o un enginyer que pot validar el projecte perquè s'adeqüi a les lleis i per tant es pot començar a treballar», va anunciar Alcobé, qui va explicar que aquesta nova forma de treballar «suposa un pas molt important i un canvi cultural», va dir. Ara es preveu que també s'estudiï la tramitació simplificada per a l'inici de molts tipus d'obra que es podran fer sense prèvia autorització de l'administració per agilitzar les tasques i guanyar temps. Tots uns canvis que afecten a les oficines comunals.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT