PUBLICITAT

Martí preveu que seran «comptats» els dies que es tanqui a les 22 hores

  • El Govern confia poder aprofitar l'entrada en vigor de la nova llei d'horaris comercials al setembre
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Martí senyala als companys del Govern el resultat de la votació d'ahir. Foto: TONY LARA

El Govern pensa que seran «comptats» els dies que els comerços aprofitin per tancar a les deu de la nit. Així ho va manifestar el cap de l'Executiu, Toni Martí, que va afegir que «tant de bo fossin més» aquests dies, ja que voldria dir que es reactiva l'economia. Tant des del Govern, com des del grup parlamentari que li dóna suport, el de Demòcrates per Andorra, es va defensar en el debat celebrat ahir que la modificació de la llei d'horaris comercials és una mesura «possibilista», que «no obliga a res», i que ha de permetre «generar riquesa». Després que el Consell General, amb 16 vots a favor i cinc en contra com a conseqüència de les vacances dels consellers, aprovés la modificació de la Llei d'horaris comercials i de dret de descans setmanal per a les persones que treballen al comerç, els càlculs apunten al setembre per a la seva entrada en vigor. Així, el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, creu que els comerços encara es podran «aprofitar» de la flexibilització dels horaris durant uns dies de temporada alta.

L'ampliació d'horaris que possibilita el nou text és considerada «una petita mesura, però una gran millora», en paraules de la consellera Olga Adellach, pels membres de DA. Tant el Govern com el grup parlamentari que li dóna suport reconeixen que aquesta modificació no serà la solució de tots els mals, però sí confien que suposi una millora a la situació de crisi econòmica i per als comerços. Així, Martí reconeixia que seran «comptats» els dies que les botigues aprofitin per baixar les persianes a les 22 hores, ja que «la gent no obre per veure com no passa ningú per davant les seves vitrines».

El text adoptat ahir resta ara pendent de sanció i promulgació pels coprínceps, tràmit que es calcula que finalitzi entre finals d'aquest agost o principis de setembre. D'aquesta manera, Alcobé confia que els comerciants encara es puguin aprofitar de l'ampliació dels horaris d'obertura durant alguns dies de temporada alta.

Des del grup parlamentari socialdemòcrata, David Ríos va qualificar la modificació «d'injusta» i va considerar que «perjudica» el petit i mitjà comerç i que pels treballadors implica traves a la conciliació de la vida laboral i familiar. En aquest punt, la consellera demòcrata Sílvia Calvó va replicar que «si als petits comerciants els interessa obrir, trobaran la manera de fer-ho», i va criticar que els socialdemòcrates «sembla que oblidin el Codi de Relacions Laborals». En aquest sentit, Calvó va recordar que aquest text és vigent i que mentre no es signin els convenis col·lectius d'empresa, tal i com marca la modificació de la llei d'horaris comercials, és el que regeix.

Igualment, Ríos va advertir que els socialdemòcrates seran «vigilants» al compliment de les lleis laborals i del funcionament de la flexibilització horària, per si es donés el cas que no obtingui els resultats desitjats, treballar per retirar-la. En aquest mateix sentit, i en relació al fet que el text aprovat ahir pel Consell General exposa que el Govern haurà de promoure mesures de conciliació, els socialdemòcrates van qualificar-ho de «brindis al sol», ja que ni es concreten ni s'acompanya de mesures de control.

CONVENIS D'EMPRESA / La possibilitat d'ampliar l'obertura més enllà de l'establert com a règim general –de les 7 hores a les 22 hores– mitjançant un conveni col·lectiu també va ser objecte de crítiques per part dels socialdemòcrates. Entenen que això pot malmetre la imatge de país, ja que arribats a certes hores, alguns establiments estaran oberts i d'altres tancats. Igualment, Ríos va comentar que fins ara és fàcil conèixer els horaris comercials tot visitant el portal turístic d'Andorra per internet, però que «d'aquí un mes ningú sabrà donar resposta».

Per contra, el ministre d'Economia considera que la liberalització horària és positiva «per definició»i va assegurar no preocupar-li que el fet que uns comerços obrin i d'altres no pugui generar mala imatge, perquè el que els preocupa és que arribin els visitants i estigui tot tancat o que «hagin de marxar després de fer una hora de cua» per aquest motiu, va assegurar. A més, Alcobé va defensar que la possibilitat d'ampliar encara més els horaris comercials «és una forma d'incentivar els convenis col·lectius».

EL RANG DE LES FESTES / Altra vegada, bona part del debat es va centrar en la festivitat del Dia de la Constitució, el 14 de març, i si aquesta festa és més important o no que el Dia de Meritxell, el 8 de setembre. El text determina que el segon és «d'obligat tancament», mentre que el primer, si cau en cap de setmana o hi ha previsió de gran afluència de visitants el Govern pot decretar la suspensió del tancament. Això és interpretat pels socialdemòcrates com un «menysteniment» a la Constitució, ja que «un 25% de la població activa haurà de treballa el dia de la festa nacional», va exposar Ríos. El conseller socialdemòcrata va argumentar que les estadístiques d'entrada de vehicles i importacions no difereixen massa entre el març i el setembre, i per tant al seu entendre es dóna més importància al Dia de Meritxell.

Per contra, el ministre d'Economia va assegurar que les pernoctacions al març gairebé dupliquen les del setembre, i va assegurar que en la propera dècada es podria suspendre el tancament obligatori del 14 de març en «dues o tres ocasions». Alcobé no va perdre l'oportunitat de recordar que són els socialdemòcrates els qui donen un valor diferent a una i altra festa i que, en la motivació de les esmenes presentades, afirmaven «explícitament i sense vergonya» que la Constitució és una festa «d'idèntic rang –més aviat superior– que el dia de Meritxell». Aquest comentari va merèixer les crítiques del president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, que va reiterar les crítiques a les «formes» del Govern interpretant que el ministre els havia qualificat de «pocavergonyes».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT