PUBLICITAT

Cinca vol implicar els privats en la implementació d'energies verdes

  • El Consell General és el primer edifici públic que produeix electricitat a partir de plaques solars
E. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Finances i president de FEDA, Jordi Cinca, i el síndic general, Vicenç Mateu, signen el conveni, ahir. Foto: TONY LARA

El Consell General vol ser un exemple a seguir pel que fa a la promoció de les energies netes i renovables. És per aquest motiu que, quan falten pocs mesos per a l'aprovació dels reglaments necessaris per tal que els privats puguin generar energia, la institució parlamentària, per un cantó, i FEDA, per l'altre, han signat un conveni d'aprofitament de les 102 plaques fotovoltaiques que hi ha instal·lades al sostre del nou edifici del Consell. Segons el ministre i president de FEDA, Jordi Cinca, «el país ha d'anar avançant en la implementació de les energies renovables» i, en aquest procés, s'ha de buscar «la fórmula per implicar-hi els privats».

L'objectiu, més enllà de la sostenibilitat ambiental, és reduir la dependència energètica del Principat, i l'instrument, els dos reglaments que es preveuen aprovar pròximament: un reglament que definirà com han de ser les instal·lacions de generació d'energia a partir de fonts renovables i un altre reglament que establirà les tarifes. En aquest punt, Cinca va assenyalar que aquest tipus d'instal·lacions, molt probablement, hauran de ser subvencionades, «amb la voluntat d'afavorir les energies verdes».

El síndic general, Vicenç Mateu, i el president de FEDA i ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, van signar ahir un conveni per tal de fer efectiu l'aprofitament per part de FEDA de l'energia que generen les plaques solars fotovoltaiques del sostre del nou edifici del Consell General. A l'acte, també hi era present el director de la parapública, Albert Moles, que va explicar que la producció anual estimada de la instal·lació és de 20.000 KWh, «equivalent al consum de cinc o sis llars durant tot un any».

L'energia produïda va a parar a la xarxa de distribució elèctrica. D'entrada, és el mateix Consell General qui es beneficia d'aquesta electricitat, cosa que permetrà que la institució redueixi la seva factura energètica –encara que la producció pròpia no cobreix tot el consum de les dependències parlamentàries. Ara bé, els dies que el Consell romangui tancat, hi haurà un excedent d'energia que, a través de la xarxa, es podrà distribuir i aprofitar en qualsevol altre punt del país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT