PUBLICITAT

Els banders ultimen el recompte d'isards

  • La decisió sobre si s'autoritza la captura es prendrà la setmana vinent
EL PERIÒDIC
ENCAMP

El Cos de Banders està ultimant els treballs de recompte d'isards del terreny cinegètic comú, fora dels vedats, per determinar l'estat de la cabana i decidir si s'autoritza la setmana de l'isard, de l'11 al 18 de setembre. Des del 29 de juliol, s'han resseguit 91 circuits al llarg de tot el territori, sigui en cotxe, en moto o a peu. La tasca ha anat a càrrec d'una mitjana diària de deu banders, equipats amb prismàtics i telescopis, i amb la col·laboració dels caçadors. Després dels primers recomptes fets als vedats, Patrimoni Natural constata que la situació de la cabana ha millorat, tot i que la decisió de celebrar la setmana de l'isard es prendrà quan es reuneixi la comissió de seguiment de la caça, la setmana que ve.

Els recomptes es fan a primera hora del matí. Tal com va explicar a l'ANA un dels caps d'Unitat dels Banders, Albert Pla, és l'hora en què els animals estan fora del bosc per menjar i és l'estona de joc dels més joves. Per això els banders es reuneixen a les 6 del matí per estar als circuits quan es comença a tenir llum de dia, i fer l'observació fins a les 9, moment en què els animals comencen a jeure i és més difícil de veure'ls.

Durant els propers dies, Patrimoni Natural recollirà les dades dels comptatges i verificarà que no s'hagin fet dobles recomptes, ja que és possible que es comptin els mateixos exemplars en circuits diferents, i obtindre el nombre definitiu de la cabana.

Per ara, es coneixen les xifres definitives dels vedats de caça, amb 255 isards al d'Enclar, 82 al de Xixerella, 54 a Sorteny i 21 a Ransol. El cap d'Unitat de Fauna, Jordi Solà, va indicar que a la majoria la població s'ha recuperat, cosa que significa que tot i que la malaltia del pestivirus continua present, la situació ha millorat respecte l'any passat i en cap cas l'espècie està en situació crítica. De la seva banda, Pla va afegir que s'han pogut veure femelles acompanyades dels seus cabrits, que vol dir que hi ha hagut reproducció, però que a causa de la mortaldat detectada l'any passat, aquest estiu estan constatant una manca d'animals joves. Pla considera que tot fa pensar que la malaltia del pestivirus està tenint poca influència.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT