PUBLICITAT

La nova llei d'horaris causa incertesa al petit comerç

  • Avui està previst que s'aprovi la norma que permetrà obrir quan la Constitució coincideixi amb períodes de molta afluència i fins a les 22h durant tot l'any
SELVA LÓPEZ
ANDORRA LA VELLA

Els petits comerciants de l'eix central de la capital es miren alguns amb recel, altres amb incertesa, la llei d'horaris comercials que es votarà i aprovarà --per aritmètica parlamentària-- avui a les 12h del migdia al Consell General. Després que la Comissió Legislativa d'Economia rebutgés les tres esmenes que van presentar els socialdemòcrates, la llei permetrà obrir els dies de la Constitució que coincideixin amb caps de setmana o períodes de màxima afluència i allargar el tancament de les botigues fins a les 22h. Així doncs, els únics festius obligatoris seran el 8 de setembre, el 25 de desembre i l'1 de gener. Malgrat que l'ampliació dels horaris és opcional per a cada comerç, alguns comerciants de petits establiments opinen que la llei beneficiarà més a les grans superfícies que disposen de més empleats per combinar-se els torns. D'altra banda, els més pessimistes creuen que no els serà rendible obrir un parell d'hores més en un moment en què la gent «té poca predisposició a gastar», tal i com pensa Jordi Estefanell, botiguer d'un establiment de productes electrònics situat a l'avinguda Meritxell. En la mateixa línia, Mª Teresa Blanco, d'una botiga de discs de la capital, opina que «no és una qüestió d'horaris, sinó de gent» i apunta que els turistes compren menys i que els seus clients ja coneixen els horaris d'obertura i tancament.

No obstant, i degut als moments difícils que estan travessant, els botiguers reconeixen que fins que la llei no es posi en pràctica --està previst que sigui a finals de mes o principis de setembre- les seves opinions només són suposicions. «No hi tinc una confiança absoluta, però tampoc s'ha de negar que es pugui fer una prova», explicava el senyor Muixella, propietari d'una perfumeria del centre. El seu negoci disposa de només dues dependentes i per aquest motiu assegurava que seguiran tancant a les vuit del vespre com fins ara. Rosa Pons, propietària d'una joieria és mostrava a l'expectativa dels resultats, tot i que creu que obrir fins les 22h «es fa molt llarg».

A favor

No tot són opinions en contra. Bernat Pantebre Martínez, propietari d'un dels establiments més veterans de l'Av. Meritxell recorda els anys en que a Andorra es podien tenir oberts els comerços fins ben entrada la nit amb certa nostàlgia. El que s'ha de tenir en compte, afirmava, és que «els patrons de cada comerç siguin honrats amb el seu propi negoci i amb els empleats que tenen per saber combinar els horaris lliures».

Una darrera qüestió que es plantegen alguns comerciants és la supervisió del compliment del màxim de 84 hores setmanals que estableix la llei dins dels límits d'obertura. L'empresària Marta Trillo ho qüestiona al·legant que és molt difícil de controlar-ho.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT