PUBLICITAT

Amaral sacseja el Yepes

  • Les dificultats econòmiques retallen el pressupost i obliguen a programar un concert de menys
ÈLIA ORTS GARRI
ORDINO

Periodic
El conjunt aragonès Amaral presenta ?Gato negro, Dragon rojo' a Escaldes, l'any 2008. Foto: TONY LARA

El grup aragonès Amaral serà el principal atractiu del Festival Internacional Narciso Yepes, que aquest octubre arribarà a la seva 29a edició. La inclusió d'aquest grup, de projecció internacional, presentant el seu darrer treball discogràfic Hacia lo salvaje suposa un canvi en el que havia estat fins ara el festival. El pianista Michel Camilo, els solistes de la JONCA –amb un programa titulat De Telemann a Led Zeppelin– i la mateixa ONCA –que interpretarà la Cinquena Simfonia de Beethoven– completen el cartell d'aquesta edició del festival, marcada també per una retallada pressupostària que se celebrarà entre el 13 i el 28 d'octubre.

Malgrat justificar que la varietat d'estils musicals que ofereix el cartell és «fidel a l'esperit de complaure un ampli ventall de sensibilitats musicals», segons l'organització del festival, la veritat és que en aquesta edició el certamen experimenta una obertura a nivell d'estils musicals. El conseller delegat de Crèdit Andorrà –cal recordar que l'organització del Narciso Yepes va a càrrec del Comú d'Ordino i la Fundació Crèdit Andorrà– , Josep Peralba, va reconèixer que el festival ha anat evolucionant: «va començar com un festival clàssic» i «ara és una barreja, hi tenen cabuda tots els gèneres». Una evolució que no és pròpia només del Narciso Yepes, sinó que també han experimentat en major o menor grau altres festivals com el del Castell de Peralada o el de Montroig, en opinió del director artístic del festival andorrà, Gerard Claret.

Claret va agrair l'esforç dels organitzadors per mantenir el certamen –alguns han desaparegut a causa de la crisi– i la seva qualitat. Minuts abans, el cònsol major d'Ordino, Ventura Espot, reconeixia que «la crisi que planeja per tot arreu també arriba a la música», i va explicar que s'havien adoptat mesures d'austeritat per mantenir la qualitat. Així, en aquesta ocasió el pressupost s'ha reduït en uns 20.000 euros i hi ha un concert menys. De fet, el pressupost total és de 130.000 euros –on s'inclou el concert de Cap d'Any–, aportats a parts iguals entre la Fundació Crèdit Andorrà i el Comú d'Ordino.

ELS CONCERTS / La principal «novetat», i segurament el que serà el plat fort del certamen, serà l'actuació d'Amaral. El duet aragonès presentarà Hacia lo salvaje, un treball que representa un nou gir en el seu propi estil, com fan en tots els seus discs. Claret va exposar que feia temps «que anava darrere» d'aquest grup, amb qui ja havia col·laborat amb l'ONCA i amb qui es té en ment fer una producció sencera conjunta. El concert d'Amaral serà el que obrirà el certamen, el dia 13 d'octubre –la gira la iniciaran una setmana abans a Saragossa– a les 21 hores a l'Auditori Nacional.

El segon concert serà a càrrec dels Solistes de la Jove Orquestra Nacional de Cambra (JONCA) i porta per títol De Telemann a Led Zeppelin. En la primera part, el quartet de corda dels Solistes de la JONCA interpretarà diverses composicions de música barroca de Georg Philipp Telemann. En una segona part, prendrà el relleu el Quartet Sound Boulevard, en el qual també hi participen solistes del conjunt andorrà, interpretaran versions de grans clàssics del rock i el pop com Queen, Led Zeppelin, The Doors , Bob Marley, Coldplay o Red Hot Chili Peppers. Aquest concert serà a l'església parroquial d'Ordino el diumenge 16 d'octubre a les 12 hores i el preu de l'entrada serà reduït, de cinc euros.

Claret va recordar que la presència dels Solistes de la JONCA al festival respon a la vocació del certamen de «potenciar els músics del país».

El tercer dels concerts és el reservat a l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra, que sota la batuta de Marzio Conti interpretarà obres de Mendelssoohn, Mozart i Beethoven. El principal atractiu d'aquesta actuació serà escoltar la Cinquena Simfonia del darrer autor. Serà la primera vegada que aquesta composició sonarà en directe a Andorra, segons va destacar el director artístic del Festival Narciso Yepes, que alhora va destacar que es tracta d'una producció en format clàssic «única al país». Aquest concert es podrà escoltar el dissabte 22 d'octubre a les 21 hores a l'Auditori Nacional.

Finalment, la clausura anirà a càrrec de Michel Camilo. Es tracta d'un pianista conegut del festival. El músic dominicà ja va actuar el 2006 acompanyat de Tomatito i en aquesta ocasió actuarà sol, en un recital titulat Piano Solo, en el què combinarà el jazz amb els tocs caribenys i ritmes propis de la seva República Dominicana natal, que caracteritzen el seu estil.

Les entrades per als diferents concerts del Festival Internacional Narciso Yepes es posaran a la venda després del Dia de Meritxell, a l'Oficina de Turisme d'Ordino i a l'Oficina Nacional de Turisme, a Andorra la Vella. El preu de l'entrada serà de 22 euros per als concerts de l'Auditori Nacional, i de cinc per al dels Solistes de la JONCA, que es celebrarà a l'església parroquial d'Ordino.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT