PUBLICITAT

El Govern preveu mantenir la taxa d'activitats econòmiques

  • Pantebre apunta la possibilitat de rebaixar-ne l'import per evitar un augment de la pressió fiscal
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La delegació de la Cambra de Comerç, encapçalada per Marc Pantebre, que ahir es va reunir amb Jordi Cinca. Foto: ANA / M. T.

La Llei de l'impost sobre societats, aprovada el 29 de desembre del 2010 pel Consell General estableix la derogació del text que crea la taxa d'activitats econòmiques. Però la voluntat del Govern liderat per Toni Martí és de modificar la llei per tal de mantenir la taxa, encara que possiblement rebaixant-la per compensar l'impost de societats. Així ho va explicar el president de la Cambra de Comerç, Serveis i Indústria, Marc Pantebre, en sortir d'una reunió de treball amb el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca.

La trobada va servir per presentar el pressupost de la Cambra per a aquest exercici i exposar les activitats «que donen sentit» a l'entitat, va comentar Pantebre, que va apuntar, però, que la principal qüestió que interessava aclarir era el manteniment de la taxa d'activitats econòmiques. Actualment, en el cas de les activitats comercials, es tracta d'una taxa anual de poc més de 200 euros, i aproximadament un 22% del que recapta el Govern mitjançant aquest tribut es destina al finançament de la Cambra de Comerç.

Així es justifica l'interès en què es mantingui la taxa, o que en tot cas, aquest sistema de finançament passi a fer-se sobre el nou impost. El que no semblaria adequat és un sistema de finançament combinat entre els ingressos per la taxa i per l'impost, ja que la primera es crea per mantenir una sèrie de serveis concrets, mentre que el segon es destina a les despeses generals de l'Estat. En aquest punt, el president de la Cambra va agrair que el ministre clarifiqués la situació i els hagués anunciat que entre les modificacions que es volen fer a les lleis d'imposició directa figuri l'eliminació de la derogació de la taxa. Pantebre va apuntar la possibilitat que la taxa es rebaixés per compensar el nou impost de societats, i així evitar un augment de la pressió fiscal.

ASSUMIR MÉS SERVEIS / Lligat amb el finançament, la Cambra va presentar el pressupost al voltant d'un milió d'euros, tot i que normalment s'executen prop de 700.000 euros. Aquestes xifres són similars a les dels darrers anys, va assegurar Pantebre, ja que el darrer pressupost aprovat pel Consell General és el del 2009, i els últims dos anys la Cambra ha rebut la mateixa quantitat a partir de les dotzaves parts. El gruix més important ve per la part de la taxa d'activitats econòmiques que el Govern li transfereix, tot i que aproximadament 150.000 euros són generats a partir dels cursos de formació que ofereix la mateixa Cambra. En aquest punt, val a dir que el 2010 es van oferir una cinquantena de cursos als quals hi van assistir aproximadament uns 600 alumnes.

La formació és un dels serveis que «donen sentit» a l'entitat, igual que la promoció econòmica que fa. Però «més enllà», i en el context de la voluntat de caminar vers «una administració única econòmica», Pantebre va posar de manifest la voluntat de la Cambra d'aprofundir en la cooperació actual amb el Govern i assumir altres serveis. L'Oficina d'Atenció a la Petita Empresa és un dels exemples que va posar el president de la Cambra de servei que en l'actualitat presta l'Administració central i que l'entitat podria assumir, així com «part del registre de comerç». Pantebre va assegurar que la Cambra està capacitada per assumir aquests serveis.

De totes maneres, aquesta ampliació dels serveis prestats per part de la Cambra «no és una prioritat» per l'entitat, va apuntar el seu president, però sí respon «a la voluntat de servei». En aquest sentit, Pantebre va assegurar que estan «disposats a fer més serveis sempre i quan hi hagi una garantia de capacitat logística», incloent recursos econòmics i de personal, i en la reunió es va arribar a parlar, encara que «de manera poc aprofundida», de la possibilitat que alguns funcionaris, en comissió de servei, treballin per la Cambra.

D'aquesta manera es vol potenciar l'activitat de l'entitat en el marc de la promoció econòmica.

INVERSIÓ ESTRANGERA / Un altre dels temes tractats en la reunió que van mantenir membres de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i el ministre Jordi Cinca hi ha el calendari per a l'obertura total a la inversió estrangera. Segons Pantebre, la intenció és que «el gran desenvolupament d'aquesta qüestió es faci durant el 2012 per tal que hi hagi una aplicació completa a principis del 2013». La Cambra de Comerç volia saber amb quins terminis treballa l'Executiu per poder estar preparats per assessorar en una doble direcció: tant a les empreses de fora que es vulguin establir al Principat com les pròpies empreses del país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT