PUBLICITAT

Els hotelers fan un balanç 'justet' del mes de juliol

  • Azurmendi confia en que sigui un agost clàssic, ja que és un mes que «no sol fallar»
SELVA LÓPEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Josep Antoni Azurmendi, president de la Unió Hotelera d'Andorra (UHA). Foto: ORIOL LLAURADÓ

el portaveu de la Unió Hotelera d'Andorra, Josep Antoni Azurmendi va fer valoració «gens positiva» del mes de juliol. Com que el juny es va desenvolupar amb normalitat, el sector hoteler tenia l'esperança que això es convertiria en una tendència al llarg de tot l'estiu. Finalment, no ha estat així. Azurmendi va qualificar el juliol de «molt justet». Tot i que el portaveu va matisar que alguns establiments s'han mantingut estables respecte a l'any passat i molt pocs han tingut xifres d'ocupació superiors al 2010. La tendència és desigual, ja que de moment no s'ha registrat cap tipus d'allotjament concret que hagi sofert canvis destacables més enllà del descens general. Alguns hotels estaven al 25% d'ocupació durant el mes de juliol, una xifra que segons Azurmendi «no és normal». Els establiments que comptaven amb una ocupació pre contractada són els que menys han sofert les pèrdues, ja que el més habitual han estat les baixes dels turistes que havien de venir per una o dues nits.

Davant d'aquesta situació, els hotelers no es plantegen fer grans promocions, ja que «el problema és de la demanda, per més que baixin els preus no es ven», va explicar Azurmendi. El vicepresident de l'Associació d'empresaris d'Encamp, Lluís Comellas, va coincidir amb Azumendi i va afegir que «en un país desenvolupat no es poden vendre les coses per sota del seu preu, ja sigui en l'hosteleria o en el comerç». Comellas a valorar negativament l'afluència de turistes del mes de juliol, sobretot pel que fa als petits comerços: «no hi ha consum intern i no hi ha turistes». Una situació que va atribuir al fet que molta gent es decanta pels grans supermercats i les seves ofertes, en detriment del comerç de barri. El problema, segons Comellas, és que «fa 50 anys es va omplir el país de turistes sense saber perquè i ara s'ha buidat i seguim sense trobar-hi explicació». En aquest sentit, va recordar que Andorra ofereix neu, muntanya i compres i no sap aprofitar aquest plus de que disposa. Comellas va proposar unificar esforços amb totes les parròquies per potenciar al màxim els atractius del Principat i fer ús d'internet per donar a conèixer el país.

Confiança en l'agost/El portaveu de la UHA es va mostrar esperançat de cara a l'agost, ja que assegurava que és un mes que sempre ha funcionat molt bé. Aquest any el sector hoteler espera que,«sense pretendre meravelles», sigui un agost clàssic. Caldrà tenir paciència, però, perquè, segons Azurmendi«els primers dies no compten» per les entrades i sortides de gent que va i torna de vacances.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT