PUBLICITAT

El canvi climàtic amenaça les papallones d'Andorra

  • Un estudi analitza quins efectes tenen les variacions en els ecosistemes
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una pitavola, papallona pròpiament andorrana, al peu d'una persona. Foto: ANA / M. R. D.

L'estudi publicat per un equip d'investigadors catalans conclou que el canvi climàtic posa en perill les papallones del Principat. Aquest estudi es va publicar a la revista Ecography, i es va realitzar gràcies a les dades aportades pel seguiment de papallones diürnes de Catalunya i d'Andorra i que, per tant, està centrat en el territori català i andorrà, segons va informar ahir el Govern a través d'un comunicat.

En la investigació es va analitzar l'impacte que deu variables ambientals i antròpiques tenen sobre la diversitat d'aquest grup d'insectes, per posteriorment predir com poden respondre les poblacions a l'anomenat canvi global. Els resultats, que es basen en milers de dades recollides al llarg dels darrers quinze anys, mostren com la pèrdua d'hàbitats (en particular els prats de dall i les pastures), així com l'augment de l'aridesa i de la temperatura, tenen efectes molt negatius sobre la riquesa de papallones.

el principat/ Pel que fa a les zones de muntanya com a Andorra, s'ha vist que les comunitats estan dominades per papallones fortament especialitzades i molt vulnerables als canvis ambientals. Un exemple paradigmàtic seria el de l'espècie Aricia morronensis, extremadament local a Andorra i coneguda de poques localitats catalanes. Aquesta papallona s'alimenta únicament d'una planta que creix als ambients calcaris de la zona del Casamanya, i qualsevol pertorbació en aquesta zona (humana o climàtica) pot posar ràpidament en perill la població.

D'acord amb el comunicat, si es compleixen les prediccions dels climatòlegs d'un augment de temperatura i d'aridesa en els propers anys, i si s'afegeix el canvi en els usos del sòl a Andorra i a la resta dels Pirineus durant els últims anys, hi haurà uns impactes inevitablement negatius i molt ràpids sobre les poblacions de les papallones, segons apunta l'estudi en què ha contribuït el CENMA.

Aquesta informació, que sovint és fruit d'anys de minuciós estudi, serveix per avisar dels canvis que s'esdevenen en els ecosistemes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT