PUBLICITAT

Un estudi del CENMA alerta que el canvi climàtic posa en perill les papallones d'Andorra

  • Els resultats, que es basen en dades recollides en els darrers quinze anys i mostren com la pèrdua d'hàbitats així com l'augment de l'aridesa i de la temperatura, tenen efectes molt negatius sobre la riquesa de papallones
09082011pita
Imatge de la pitavola, una papallona pròpiament andorrana, al peu d'una persona. Foto: M. R. D / ANA
Un equip d'investigadors catalans han publicat a la revista Ecography un estudi realitzat gràcies a les dades que aporta el seguiment de papallones diürnes de Catalunya i d'Andorra i que, per tant, està centrat en el territori català i andorrà, segons ha informat aquest dimarts el Govern a través d'un comunicat. Per part andorrana, l'estudi conclou que el canvi climàtic posa en perill les papallones del Principat.
L'estudi analitza l'impacte que deu variables ambientals i antròpiques tenen sobre la diversitat d'aquest grup d'insectes, per posteriorment predir com poden respondre les poblacions a l'anomenat canvi global. Els resultats, que es basen en milers de dades recollides al llarg dels darrers quinze anys, mostren com la pèrdua d'hàbitats (en particular els prats de dall i les pastures), així com l'augment de l'aridesa i de la temperatura, tenen efectes molt negatius sobre la riquesa de papallones.

Pel que fa a les zones de muntanya com a Andorra, s'ha vist que les comunitats estan dominades per papallones fortament especialitzades i molt vulnerables als canvis ambientals. Un exemple paradigmàtic seria el de l'espècie Aricia morronensis, extremadament local a Andorra i coneguda de poques localitats catalanes. Aquesta papallona s'alimenta únicament d'una planta que creix als ambients calcaris de la zona del Casamanya, i qualsevol pertorbació en aquesta zona (humana o climàtica) pot posar ràpidament en perill la població.

D'acord amb el comunicat, si es compleixen les prediccions dels climatòlegs d’un augment de temperatura i d'aridesa en els propers anys, i si s'afegeix el canvi en els usos del sòl a Andorra i a la resta dels Pirineus durant els últims anys, hi haurà uns impactes inevitablement negatius i molt ràpids sobre les poblacions de les papallones, segons apunta l'estudi en què ha contribuït el CENMA.

Aquesta informació, que sovint és fruit d'anys d'estudi i treball minuciós, serveix per avisar dels canvis que s'esdevenen en els ecosistemes i predir-ne algunes conseqüències. En el cas d’Andorra, l'estudi alerta de la importància de mantenir els prats de dall i pastura per conservar unes comunitats molt riques de papallones i de molts altres grups d'insectes molt menys coneguts.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT