PUBLICITAT

La Policia alerta d'una estafa per internet amb cinc víctimes al país

  • Alguns afectats eviten formular denúncia davant la possibilitat d'haver comès ells mateixos una falta
E. O. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una usuària consultant una pàgina web de la xarxa. Foto: XAVIER JUBIERRE

La Policia ha tingut constància d'un nou tipus d'estafa per Internet, del qual han estat víctimes persones residents al Principat. Concretament es té constància d'uns cinc casos, segons les fonts policials consultades, i les quantitats estafades poden arribar entre els 2.000 fins als 3.000 euros, segons el grau d'implicació de la víctima en la trama. Es tracta d'una estafa en la qual l'usuari rep un correu electrònic o un missatge a través de les xarxes socials amb una pretesa oferta de treball, una col·laboració amb una suposada ONG o l'oferta d'una editorial que vol utilitzar la imatge de la persona contactada per a alguna publicació.

Segons indica en un comunicat la Policia, «dins d'una gran explicació amb noms d'empreses, adreces, suposats noms de directius, entre altres, ens informen que podem obtenir certs ingressos treballant des del nostre domicili o en concepte de drets per la utilització de la nostra imatge entre altres». Un cop observen l'interès de l'usuari, a part d'haver obtingut les dades que de manera «voluntària» s'hagin pogut facilitar, els estafadors «ens acaben informant que per motius de logística hauran d'utilitzar el nostre compte bancari per efectuar uns ingressos, o bé que ens enviaran uns xecs per cobrar i fins i tot podrien enviar-nos xecs de viatges».

D'acord amb la informació facilitada pel cos policial, «a partir d'aquest moment és quan comença l'engany, ja que si seguim les instruccions rebudes, sigui en el format que sigui que rebem els diners, acaben demanant-nos d'enviar els diners rebuts a través d'empreses d'enviament de diners, com per exemple Western Union, previ descompte, evidentment, de la nostra comissió».

El fet d'haver utilitzat el propi compte bancari com a pont i permetre aquests ingressos fa que alguns afectats no arribin a presentar la corresponent denúncia, segons van apuntar des de l'Àrea de Policia Criminal, ja sigui per vergonya o perquè no tenen del tot clar si s'ha traspassat la línia i s'ha comès alguna infracció. De fet, es podria considerar una falta per blanqueig de capitals.

L'ESTAFA I ALTRES PROBLEMES / La sorpresa arriba després, s'assenyala en el comunicat, «quan som informats que els diners provenen d'algun fet delictiu i resulta que, a part de poder trobar-nos en algun procés judicial, la nostra entitat ens informa que els xecs eren falsos i que l'import dels mateixos ens és descomptat del nostre compte».

La Policia afegeix que amb aquesta alerta es vol recordar als usuaris que, «tot i que el motiu inicial sembli totalment legal o solidari, ningú, i menys en els temps que corren, regala res, aprofitant-se de la necessitat o afany que pot provocar la temptació de guanyar diners de manera fàcil».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT