PUBLICITAT

La capital ingressarà tres milions menys del pressupostat el 2011

  • Els pagaments als bancs i el retorn de transferències al Govern se sumen a la davallada d'ingressos de taxes i tributs
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La façana d'entrada del Comú d'Andorra la Vella. Foto: ÀLEX LARA

La situació pressupostària d'aquest 2011 a Andorra la Vella està per sota les previsions inicials malgrat el treball de contenció. La crisi econòmica, iniciada fa més de tres anys, encara afecta la corporació de la capital i fins i tot d'una manera més severa que en anys anteriors. La cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, va informar a aquest rotatiu que les previsions apunten que el Comú «ingressarà tres milions d'euros menys del pressupostat a final d'any». Aquests càlculs s'han realitzat partint de la situació en el tancament dels dos primers trimestres i després d'haver d'afegir noves quanties no pressupostades inicialment a les arques comunals.

La manca d'activitat econòmica s'està fent especialment explícita aquest 2011. Ferrer va explicar que no s'està ingressant el previst en impostos i taxes. «L'Impost de Transimissions Patrimonials (ITP) i el de Rendiments Arrendataris han baixat moltíssim», va explicar la cònsol. El motiu és la manca de permisos concedits al sector de la construcció, («res de res», va lamentar), i la rebaixa en general dels preus dels lloguers dels comerços. «A més, també afecta que hi ha molts locals tancats», va afegir.

D'altra banda, tal i com va recordar Ferrer, la corporació ha d'afrontar el retorn de les transferències dels darrers anys. Es tracta d'unes quanties que la capital va rebre de més (igual que la resta de comuns), ja que van cobrar-les sobre la base d'unes previsions d'ingressos per part de l'Estat que finalment han quedat molt per sota la realitat. En total el retorn se situa al voltant del milió i mig d'euros.

Finalment, els compromisos amb els bancs són l'altre factor per aquesta situació pressupostària «complicada». Després d'una sentència desfavorable l'any 2009, el Comú i els bancs van arribar a un acord el passat mes de març, que es va tancar en l'abonament de 850.000 euros. A més, resta pendent, encara, la resolució per la mateixa problemàtica (taxes d'enllumenat i higiene pública) de l'any 2010.

RETALLADA DE SALARIS / Els primers afectats per la davallada dels ingressos han estat els propis membres del Comú. Des d'aquest mes de juliol tant consellers com càrrecs de confiança han acceptat rebaixar-se els seus salaris un 5%. «La mesura és simbòlica», va reconèixer Ferrer, però és un primer pas per reduir la despesa i poder equilibrar aquests tres milions d'euros menys d'ingressos previstos a final d'any. Tal i com va plantejar la mandatària comunal, «la casa ha de funcionar, i les nòmines i les factures de final de mes s'han de poder pagar».

La reducció salarial no és una mesura transitòria, o almenys aquesta és la voluntat de la cònsol. L'equip comunal actual va congelar-se les nòmines només entrar al Comú, i la voluntat és seguir aquesta tònica de cara la propera legislatura, i en cas negatiu, hauran de justificar-ho públicament. «El que vingui, si té possibilitats pressupostàries i creu que pot tornar a pujar sou ho haurà de fer públic i si no hi ha diners, em sap molt greu, però és el salari que hi ha», va manifestar la cònsol.

UN COMÚ MÉS SANEJAT / Malgrat la complicada situació econòmica del Comú d'Andorra la Vella, Ferrer va assegurar que s'han aconseguit sanejar els comptes respecte l'anterior legislatura. «Quan vaig arribar hi havia compromeses obres que s'havien de pagar, i que ens va situar en un deute de 63 milions d'euros, amb dèficits pressupostaris impressionants», va explicar la cònsol. Durant aquests anys «hem fet una retallada molt important de despesa corrent i de contenció pressupostària, hem aconseguit baixar fins als 61 milions». I la intenció és seguir eixugant el deute o al menys no ampliar-lo, «s'ha d'insistir, fer més coses i ser molt vigilant en el dia a dia», va exposar. Tot dependrà, cara el tancament d'any, de com es poden equilibrar les despeses respecte a la baixada pressupostària prevista de 3 milions d'euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT