PUBLICITAT

Garcia: «Hi ha el doble de taxis dels necessaris»

  • La nova junta de l'entitat demana un rebaixa del preu del gasoil pels taxistes
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El nou president de l'ATA, Joan Antoni Garcia, en l'entrevista a l'ANA. Foto: N.M. / ANA

Fa prop de dos mesos que es va renovar la junta directiva de l'Associació de Taxistes d'Andorra, i el seu president, Joan Antoni Garcia, va explicar ahir a l'ANA que la situació actual del sector és molt dolenta. De fet, calcula que hi ha el doble de taxis dels necessaris al país i, per tant, no hi ha feina per tots. Per aquest motiu es va reunir recentment amb el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, i li va exposar les mesures que l'ATA considera necessàries per poder mantenir el sector. Entre aquestes, es va reclamar la revisió de la cotització dels autònoms a la CASS, la implantació d'un gasoil professional a preus més assequibles i alguna mena d'ajuts perquè els bancs atorguin crèdits als professionals que han de renovar el vehicle.

Les DESPESES/ Garcia va apuntar que en els darrers temps els professionals fan jornades laborals de moltes hores i «tornen a casa amb uns 60 euros quan va bé, però alguns dies hem tornat amb cinc euros». Indica que un taxista pot cobrar prop de 50 euros diaris, però que un cop es resten les despeses de pagar la CASS dels autònoms, els permisos del cotxe, la benzina, el desgast del cotxe i els canvis de rodes continus, es queda en res, i que n'hi ha que «ja no poden ni pagar els impostos».

El fet que va exposar el president de l'ATA és que el volum de negoci s'ha reduït molt, però en canvi el nombre de taxistes no ha disminuït sinó que fins i tot ha augmentat perquè hi ha qui comparteix el taxi per treure'n més benefici. Va calcular que a Andorra, igual que a altres països, «no hi ha feina ni per a la meitat dels taxis que treballen aquí».

Des que va ser elegit, el nou president de l'ATA va assegurar que la seva voluntat és «treballar per tots els taxistes» i aconseguir que el sector tiri endavant, i va indicar que cal que tots es donin suport entre ells per mirar pel bé dels taxistes, i no intentar competir uns amb els altres. Per aquest motiu va demanar reunir-se amb el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, a qui va exposar les inquietuds de l'associació.

LES DEMANDES/ A banda de la ja reclamada llei del transport, una de les mesures concretes que va sol·licitar Garcia va ser la rebaixa del preu del gasoil per als professionals, i va apuntar que a més de la baixada de feina, el preu del seu producte bàsic ha augmentat molt i això els ofega encara més.

Un altre punt que va comentar al ministre Alcobé és el fet que els bancs no concedeixen préstecs per a la compra de vehicles, i que això en el seu cas els suposa un problema molt greu perquè han de renovar els cotxes cada nou anys, i aleshores es queden sense mitjà de feina. Fins i tot va assenyalar que la situació és tan preocupant que a alguns companys els han denegat finançament per a les reparacions dels vehicles. En aquest sentit, segons Garcia, el ministre es va mostrar molt predisposat a buscar solucions i es va comprometre a donar-los una resposta a les seves demandes al setembre.

Una altra petició que va fer l'ATA, igual que ja l'han fet altres professionals independents, és que es revisi la Llei de la CASS perquè els autònoms cotitzin en relació al seu volum de negoci.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT