PUBLICITAT

La diplomàcia es regularà per llei abans de finalitzar l'any 2012

  • El text fixarà de nou els criteris de mobilitat dels agents diplomàtics, que van generar malestar el 2008
E. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La façana de l'ambaixada del Principat d'Andorra a Madrid. Foto: EL PERIÒDIC

La futura llei del cos diplomàtic té data. De fet, el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, reconeix que el fet d'haver deixat en suspens el reglament sobre la mobilitat dels diplomàtics fins al 31 de desembre del 2012 marca un termini perquè les reflexions que s'hagin de fer en aquest àmbit quedin reflectides en un nou marc legal, fruit de l'experiència. Segons Saboya, la llei permetrà «reconèixer i incentivar determinats valors» que han d'anar lligats al cos diplomàtic, com ara «la mateixa mobilitat» de les persones que en formen part. En qualsevol cas, el titular de la cartera d'Afers Exteriors admet que certes especificitats del personal hauran d'estar recollides, més aviat, en la llei de la funció pública, que també està damunt la taula del Govern de Toni Martí –concretament, aquesta qüestió és competència del ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca.

L'Executiu va aprovar el 20 de juliol passat el decret que deixa temporalment sense efecte el Reglament regulador del principi de mobilitat i altres aspectes relacionats amb les funcions diplomàtiques dels agents diplomàtics del ministeri competent en matèria d'afers exteriors. En declaracions a EL PERIÒDIC, Gilbert Saboya va aclarir que «el nou text» que es va anunciar que substituiria el reglament anterior –sense efectes des de dijous– serà en realitat una llei del cos diplomàtic, que ha de permetre donar un marc més ampli i estable a la diplomàcia andorrana.

Un dels aspectes que, sens dubte, haurà de contemplar la futura llei és la mobilitat dels agents diplomàtics –un principi que, tal com estava regulat fins al moment, ha arribat a generar malestar entre alguns membres del cos. La futura llei, a més, es desenvoluparà a través d'un nou reglament. «El que fem és obrir un període de reflexió, ara que ja tenim experiència del que és un ministeri d'exterior amb unes dimensions raonables», va assegurar Saboya.

MOBILITAT I TALENT / «Hem de valorar el que ha suposat la posada en pràctica d'aquest reglament i veure com un país petit com és Andorra, amb les seves característiques, fa front a aquesta necessitat de trobar un equilibri entre el que és potenciar la mobilitat dels agents diplomàtics i, alhora, disposar de gent amb talent als diferents llocs on tenim representació diplomàtica». Amb aquestes paraules, el ministre d'Afers Exteriors dibuixa el que és una de les línies de reflexió en matèria de mobilitat dels diplomàtics.

El reglament que ha quedat ara en suspens, i que va ser aprovat per decret el 16 de gener de 2008, recull que «el principi de mobilitat constitueix un element essencial a l'hora de garantir l'eficàcia de la representació exterior de l'Estat». Igualment, tal com figura a l'exposició de motius, «el reglament estableix els principis normatius que han d'assegurar l'equilibri entre el referit principi de mobilitat i el principi d'estabilitat, ja que la consecució d'aquest darrer és un requisit imprescindible perquè l'agent diplomàtic pugui conèixer el país o l'organització internacional receptors».

El text fixa uns terminis de permanència en cada destinació, que seran revisats pel ministre Saboya i el seu equip. Saboya subratlla el mèrit del reglament d'haver «intentat estructurar els serveis diplomàtics», però està convençut que ha arribat el moment de fer-ne una revisió. «Haver-lo deixat sense efecte fins al 31 de desembre del 2012 ens marca un termini per disposar de la nova llei», afegeix.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT