PUBLICITAT

El nou Consell de Salut vol evitar pagar dues vegades pels serveis

  • Els membres permanents no es donaran a conèixer oficialment fins que el Govern no doni el vistiplau
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La ministra de Sanitat i Benestar, Cristina Rodríguez, i el president del CASB, Lluís Burgués, ahir a Govern. Foto: ÀLEX LARA

«El nostre sistema sanitari té elements suficients per ser de gran qualitat, però estem pagant molt més del necessari». Lluís Burgués, president del nou Consell Assessor de Salut i Benestar, va explicar ahir en l'acte de presentació de l'òrgan consultiu que un dels objectius més importants d'aquest és precisament «establir sensors per analitzar els serveis que s'estan donant al Principat i els que s'estan donant fora», i deixar de pagar els serveis externs al Principat en el cas de que «ja tinguem cobertures millors aquí».

Cristina Rodríguez,ministra de Salut i Benestar, va posar com a exemple la branca de traumatologia i ortopèdia, en la qual la majoria de serveis es fan fora del Principat, i que «amb formació o amb més confiança en els professionals del país» es podrien fer aquí, ja que fer-los a l'estranger significa «pagar-los dues vegades». Per evitar-ho, doncs, la ministra va coincidir amb Burgués amb la necessitat de l'òrgan per analitzar casos concrets com aquest: «¿és un problema tecnològic o és un problema de formació professional? ¿Com es pot solucionar?».

De totes maneres la ministra va afegir que sempre hi haurà tractaments que necessitin un alt nivell de especialització que es faran a l'exterior, per als quals s'han de revisar els convenis i establir limitacions.

COMPOSICIÓ I ACCIONS IMMEDIATES/ El CASB s'acabarà de constituir quan el Govern aprovi la proposta dels quatre membres permanents, que en formaran part junt amb el president, Lluís Burgués, i la secretària Margarida Coll. Aquests membre seran professionals dels àmbits jurídic i econòmic, i sense ralació directa amb la sanitat, per tal d'evitar que es converteixi «en l'òrgan reivindicatiu dels interessos d'un determinat sector o que prenguin decisions d'una elevada especificitat tècnica i que després no es puguin dur a la pràctica». Un cop tinguin el vistiplau del Govern, el consell triarà membres temporals experts en les diferents temàtiques a tractar.

Segons Burgués, necessitaran un mes per l'estudi legislatiu de l'àmbit sanitari, sobretot del Pla Estratègic de Salut (PES) i del Pla Nacional d'Atenció Social (PNAS), que formen part de la reforma estructural del sector que ja es va iniciar fa tres anys. També hi inclourien la definició del rol dels actors (Ministeri, prestadors i ciutadans) i un canvi de maneres de treballar amb dues finalitats: aconseguir una millor adequació de la oferta de serveis a la necessitat de la població, tenint en compte que ens trobem amb nous menesters relacionats amb l'increment de l'esperança de vida, les malalties cròniques o la gestió de nous riscos, i en segon lloc i bàsic, garantir la sostenibilitat del sistema de salut i de protecció social. En aquesta línia, la ministra va afegir que per garantir la qualitat i l'eficiència s'ha de buscar la «complementarietat amb el sector privat» i «tenir un servei d'inspecció com Déu mana».

Una de les tasques prioritàries que Rodríguez va remarcar serà la d'elaborar una carta de serveis sanitaris i socials, estudiant quins serveis cobreix la CASS i quins no, i quins serveis es fan a l'estranger i es podrien fer a Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT