PUBLICITAT

El Govern vol introduir canvis en la diplomàcia del Principat

  • El ministre de Finances va expressar ahir la voluntat d'utilitzar les Ambaixades per la promoció turística
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i l'exministre Xavier Espot, en el moment del traspàs ministerial. Foto: ÀLEX LARA

el Reglament del principi de mobilitat i altres aspectes relacionats amb les funcions diplomàtiques, queda avui sense efecte fins el 31 de desembre del 2012, segons l'edicte publicat ahir al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA). L'Executiu va justificar la derogació del decret per la necessitat d'introduir «els canvis adients per tal que el principi de mobilitat s'adeqüi millor a les especificitats i característiques del ministeri competent en matèria d'afers exteriors», que, segons el Govern, la experiència ha demostrat que li fan falta.

El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, no va poder avançar ahir quins són els motius concrets pels quals el reglament actual, aprovat el 16 de gener del 2008 i modificat el 2 de juliol del 2008, no s'adequa «a les característiques del ministeri». Ara, doncs, a l'espera d'un nou text que incorpori diverses modificacions, el Govern ha decidit deixar sense efecte el reglament fins l'any que ve.

El Reglament del 2008/ Permanència, rangs diplomàtics i compensacions econòmiques eren els tres punts clau tractats en el reglament. Pel que fa el primer, el text establia «els mecanismes normatius per tal d'assegurar el principi de mobilitat i el principi d'estabilitat», ja que, segons el text, l'estabilitat era un requisit imprescindible perquè el diplomàtic pogués conèixer el país receptor. Seguint aquest precepte, els criteris que es van establir eren que els agents diplomàtics havien d'ocupar el seu lloc de feina, sigui al Principat o a l'estranger, un mínim de cinc anys i, si demanaven una pròrroga justificada, un màxim de set. El diplomàtic podia restar dos períodes a l'estranger, és a dir, un màxim de 14 anys, amb la condició que canviés de destinació. Després de la modificació del juliol del 2008, es va establir que si el Ministeri ho considerava adient, podia perllongar l'estada del diplomàtic tres anys més.

Els rangs dels diplomàtics quedaven definits en funció de les característiques del lloc ocupat: ambaixador o agent diplomàtic. Finalment, el text deixava constància d'un règim de compensacions on hi apareixia un complement econòmic de destinació, independent del seu salari, i les despeses del trasllat de l'agent, entre d'altres.

Ambaixades/ Actualment el Principat té ambaixadors residents a París, Madrid, Brussel·les, Viena, Ginebra, Estrasburg, Estats Units i Lisboa. És en aquesta última on es pot observar una incongruència entre el reglament teòric i el funcionament a la pràctica, ja que a Portugal actualment no hi ha ambaixador permanent, sinó que és la nova ambaixadora a París, Maria Ubach, qui compagina les dues seus diplomàtiques. Segons les declaracions del Ministeri d'Afers Exteriors fetes dimarts a RTVA, el Govern ha establert un compromís amb el govern lusità d'establir-hi un ambaixador de manera permanent en aquesta legislatura.

Noves funcions/ El ministre de Finances, Jordi Cinca, en unes declaracions fetes ahir a Ràdio Nacional, va expressar la voluntat de que els agents diplomàtics tinguessin també la funció de fer «promoció turística». En aquesta línia, Gilbert Saboya va parlar a RTVA del projecte d'establir lligams comercials amb la Xina, i va assegurar que treballaran juntament amb Turisme per buscar nous mercats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT