PUBLICITAT

Els ecologistes demanen que s'ajorni aprovar el Pla del Madriu

  • El PS reitera que la gestió del Madriu ha de ser compartida entre el Govern i els comuns
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

L'Associació per la Defensa de la Natura (ADN), l'Associació per a la Protecció de Plantes, Animals i el Medi Ambient (Apapma) i el Club Pirinec Andorrà han reclamat, a través d'un comunicat, que s'ajorni l'aprovació del pla de gestió de la Vall del Madriu fins que hagin pogut fer les seves aportacions, segons va informar l'ANA. En aquest sentit, remarquen la «precipitació» amb què es vol aprovar el pla i el desconeixement que en tenen del contingut. A més, posen de relleu que aquesta manera de procedir contradiu les recomanacions de la Unesco i que per això, si no se soluciona aquesta situació, es reserven el dret «de fer saber a la Unesco les nostres preocupacions». Per la seva banda, el grup parlamentari socialdemòcrata va reiterar ahir a través d'un comunicat la necessitat que la gestió del Madriu sigui compartida entre el Govern i els comuns, ja que «apartar el Govern de la gestió de la Vall va en contra de la Llei del patrimoni cultural d'Andorra»

Els ecologistes destaquen que aprovar el pla de gestió és una «necessitat urgent» i en aquest sentit es feliciten de la decisió dels comuns implicats d'acabar amb aquest procés «iniciat fa tants anys». De tota manera, lamenten el desconeixement que tenen del pla, i la «precipitació» amb la que es vol aprovar «en plenes vacances estiuenques i amb un marge de temps molt limitat». Unes circumstàncies que aquests col·lectiuss qualifiquen d'«anòmales» i contràries a les recomanacions de la Unesco, que va remarcar la necessitat de crear un procés participatiu amb tots els actors implicats per elaborar el pla de gestió.

Per tot plegat, les tres associacions han demanat per escrit i telefònicament als comuns implicats poder «disposar del text complert del pla» així com l'ajornament de l'aprovació fins que hagin pogut fer les seves aportacions.

CRÍTICA DEL PS / El PS, per la seva banda, ha fet públic el redactat alternatiu que va preparar el govern socialdemòcrata l'octubre del 2010 on, entre d'altres canvis, es proposava que la Comissió de Gestió tingués vuit membres, quatre en representació dels comuns i quatre per la part del Govern, a diferència dels quatre membres dels comuns que figuren en el text que ha validat el Govern actual.

El Partit Socialdemòcrata va reiterar que el pla de gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror que ha validat el Govern contradiu la legislació perquè les actuacions que es facin a la zona han de complir amb els objectius de protecció i conservació que són de rang estatal, i per tant, la Comissió de Gestió ha d'estar formada tant pels comuns com pel Govern.

Els canvis que el govern socialdemòcrata va introduir al text elaborat pels comuns tenien per objectiu fixar que qui ha d'aplicar el pla de gestió ha de ser una Comissió de Gestió formada tant pels comuns com pel Govern. Igualment, les competències en matèria d'urbanisme són dels comuns però assenyalaven la necessitat d'un informe preceptiu del Ministeri de Cultura, igual que en el cas de les competències en matèria de recursos i riqueses naturals, que pertanyen als comuns però sense prejudici dels principis del pla de gestió.

Segons els canvis que va fer el govern socialdemòcrata, a banda de la Comissió de Gestió, també es contemplava la figura d'un Consell Consultiu, un Consell Assessor i la Direcció. En el cas del Consell Consultiu, a més del representant de la Unesco i del dels propietaris ja contemplats, afegien les representacions de l'Associació de Pagesos i Ramaders, de la Federació de Caça i Pesca, de Capesa, de l'Icomos, de la Federació Andorrana de Muntanyisme i de FEDA.

PROBLEMES JURÍDICS /El PS també assenyala els fragments del redactat del pla de gestió que poden plantejar un problema jurídic, com ara el principi de no prejudicialitat sobre els límits territorials de cada parròquia, les competències que tenen els comuns, el fet que els acords adoptats per la Comissió de Gestió hagin de ser obligatòriament ratificats pels quatre comuns, o el fet que l'extinció i derogació del pla de gestió siguin potestat dels comuns.

Un altre dels punts destacats en el text alternatiu socialdemòcrata eren les referències a la promoció de l'estudi de la Vall, així com la creació de catàlegs faunístics i la promoció d'un sistema d'informació geogràfica.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT