PUBLICITAT

Expectació pels gossos d'atura

  • Florenci Serra i la seva gossa Perla aconsegueixen la primera posició amb 221 punts en un podi molt disputat H L'afluència de gent ha estat excepcional amb centenars de persones al públic
SELVA LÓPEZ
CANILLO

Periodic
Un dels pagesos dóna ordres al seu gos sota la mirada atenta dels visitants, ahir Foto: TONY LARA

El concurs de gossos d'atura que s'organitza cada any a Canillo va celebrar ahir la seva 23èna edició amb rècord d'assistència. Varis centenars de persones es van aplegar a l'esplanada de Planells de Mereig per veure en directe la compenetració de 12 pagesos amb els seus respectius gossos i gaudir d'un dia assolellat a la natura. Xiulets de diferents intensitats i crits en català, castellà i euskera van protagonitzar la banda sonora d'un esdeveniment molt arrelat a la parròquia. Aquest any la victòria va ser per a Florenci Serra i la seva gossa Perla, que amb 221 punts es van col·locar en la primera posició. A punt van estar d'empatar amb el segon classificat, el basc Jorge Oteiz que amb l'Azeri van aconseguir els mateixos punts que els primers, però no van ser tan ràpids en superar l'última part. Serra va explicar que les primeres proves del campionat no van anar tan bé. No obstant, «a base de paciència i constància» a l'hora d'educar els gossos ha aconseguit bons resultats. El tercer lloc del pòdium l'han completat Josep Maria Pleguezuelos i el seu gos kim, amb 218 punts. El concurs d'ahir era el segon puntuable pel campionat dels Països Catalans, una competició que continuarà la setmana que ve a Prades.

L'única dona de la competició

L'acte va comptar amb un total de 12 participants, la majoria repetidors d'altes edicions. L'única dona de la competició va ser Mercè Ribot, que ja havia participat en altres edicions del concurs. Ahir es mostrava orgullosa d'haver passat la primera prova eliminatòria i comentava que està intentant convèncer a alguna companya perquè s'afegeixi a aquesta tradició que es tendeix a associar al sexe masculí. «A França hi ha força dones que participen en concursos. Ara estic animant a un parell de basques perquè s'apuntin», va explicar Ribot, que finalment va quedar en setena posició.

A l'hora d'evaluar, el jurat va tenir en compte el treball del gos, la compenetració del pastor amb l'animal i la rapidesa d'actuació, uns criteris que es van unificar fa uns anys i que són iguals en tots els concursos. La jornada d'ahir va estar marcada pel bon nivell, tal i com van comentar els jutges en més d'una ocasió. Una opinió que va compartir la cònsol menor de Canillo, Dolors Cabot, que va elogiar «l'èxit tant de participació com de gent».

Les proves que van haver de passar els concursants no solen variar d'un any per l'altre. La primera era eliminatòria i consistia en una espècie d'eslàlom format amb banderetes on el gos s'havia d'aturar quan rebia l'ordre del pagès. Després l'animal havia d'encabir totes les ovelles en un cercle traçat al centre del camp i col·locar-les en un dels tancats amb un màxim de cinc minuts.

Quan tots els participants van haver passat per la primera prova, el jurat va escollir vuit classificats que passarien a la segona i última competició. En aquesta, els gossos havien d'aconseguir que el ramat entrés i sortís d'un tancat situat al centre de l'esplanada en menys de sis minuts.

Abans d'anunciar els guanyadors, els visitants van poder veure una exhibició del gos d'atura català, una espècie que rarament es veu en els concursos, on predominen els border collies. Algunes autoritats com els ministres d'Economia i Territori, Jordi Alcobé i de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, van encarregar-se d'entregar els premis, entre els quals també hi va tenir cabuda el trofeu a la millor indumentària del pagès, que se'l va endur Josep Bosch. L'acte va cloure amb un dinar per a tots els participants i el públic que ho va sol·licitar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT