PUBLICITAT

El caràcter més social de la FADEA permet duplicar el total de federats

  • Les necessitats econòmiques del creixement obliguen l'entitat, finançada pel Govern, a buscar col·laboradors
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
De Jesús acompanya Toni Fernàndez en la pràctica del tir amb arc, activitat que dirigeix Jesús Serrano, del Club d'Arquers d'Escaldes Foto: ÀLEX LARA

la Federació Andorrana d'Esports Adaptats (FADEA), fins fa unes setmanes Federació d'Esports per a Minusvàlids(FADEM), ha més que duplicat el nombre d'esportistes en dos anys. Si als voltants del 2009 es comptabilitzava una desena de federats, ara ja són uns 25. Però també han crescut les seccions. «No tenim tantes seccions com esportistes però gairebé», va manifestar el coordinador d'activitats i monitor de la FADEA, Carlos de Jesús. Aquest creixement es deu a la voluntat d'apropar l'esport a les persones amb discapacitats físiques, sensorials i amb paràlisi cerebral, que potser ho tenen més difícil per accedir-hi.

Va ser un parell d'anys enrere que la FADEA va canviar el seu objectiu més esportiu i competitiu per l'actual, amb un caràcter marcadament més social, amb la voluntat de contribuir a la «normalització» de la vida de les persones amb lesions cròniques, d'establir relacions socials, oferir-los diversió a través de l'esport i així «millorar la seva qualitat de vida». De Jesús explica que gràcies a l'esport, que ofereix els mateixos avantatges a les persones amb dificultats físiques i sensorials com a les que no en pateixen, hi ha ha gent que «gairebé ha tornat a caminar, o a recuperar la parla». Malgrat el canvi d'orientació, però, la FADEA no ha oblidat la vessant més competitiva. Té tres esportistes dins el programa d'Alt Rendiment d'Andorra.

Però aquest creixement no és exempt de dificultats. Es necessita més personal que abans i evidentment més recursos econòmics. Pel moment, de Jesús acompanya als federats a totes les pràctiques esportives, i es van tancant acords i pactes per tenir monitors pels diferents esports. Així, per exemple la FADEA té en el Club d'Arquers d'Escaldes una entitat «agermanada» i compta amb la col·laboració de monitors d'altres entitats. «Donen molt, més que una cooperació», va assegurar el coordinador de la federació. L'entitat «no té una gran quantitat de voluntaris», va comentar de Jesús, però aquests són d'una «qualitat excel·lent», va concloure. A més, en la realització d'activitats a l'exterior, de Jesús es recolza en «el voluntari fugaç», les persones que en moments de necessitat no dubten a donar un cop de mà, per exemple si es punxa la roda d'una cadira, que faciliten l'accés a telecabines i telecadires a les pistes d'esquí, etcètera.

RECURSOS ECONÒMICS ESCASSOS / Les dificultats més importants, però, són en l'àmbit econòmic. La FADEA es finança bàsicament a partir de les subvencions que li atorga el Govern. El creixement del nombre de federats ha multiplicat les despeses i fa que aquestes aportacions públiques siguin insuficients. Per això l'entitat estudia la manera d'aconseguir la implicació també del sector privat i de la pròpia societat. La voluntat de de Jesús és organitzar xerrades i sessions en centres educatius i de salut, i així arribar a la societat. Pel moment, ja compten amb societats que contribueixen al funcionament de la FADEA, facilitant l'accés d'aquests esportistes a les seves instal·lacions, com poden ser el Comú d'Escaldes, el Centre Esportiu els Serradells o Illa Carlemany i Anyós Park.

L'escassetat de recursos econòmics posa en perill el funcionament de la FADEA tal i com se l'ha coneguda els últims anys. Per aquest motiu de Jesús va exposar que per un cantó interessa tenir el màxim de divisions esportives per tal que les persones que pateixen lesions d'algun tipus tinguin l'oportunitat de gaudir del seu esport, però de l'altre, la manca de recursos obliga a reestructurar i a limitar les seccions.

L'objectiu en aquest sentit seria emmirallant-se en d'altres federacions homòlogues a la FADEA als països veïns, de mantenir set o vuit pràctiques esportives, segons els càlculs del coordinador de la federació. De la mateixa manera, s'hauria d'establir un calendari i horaris per a cada un dels esports.

Entre d'altres esports, les persones federades a la FADEA practiquen tennis, tir, escalada, aquagym i natació, esquí, trekking, handbike i tàndem, i vies ferrades o pàdel. Però a més d'oferir una multitud de pràctiques esportives adaptades, els monitors, a més, busquen l'adaptació també a l'esportista.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT