PUBLICITAT

Els assalariats toquen fons i baixen per primera vegada dels 38.000

  • La PIME i la CEA alerten que la desocupació ja no afecta només a residents sinó que creix també entre els andorrans
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un treballador de la construcció efectua una reparació a certa alçada Foto: TONY LARA

El nombre d'assalariats al país continua baixant. I ho fa a una velocitat «preocupant» i fins i tot «catastròfica», en cas que no decaigui la velocitat de descens, segons exposen la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i la Petita i Mitjana Empresa (PIME). Les dades més recents de la totalitat de la població que cobra un salari s'han situat per primera vegada en els darrers cinc anys per sota de les 38.000 persones. En total, 37.498 assalariats al maig, 2.636 persones menys que a l'abril i 1.243 menys que el mateix mes de l'any passat.

Es tracta de la pitjor xifra de població assalariada del darrer lustre, i que es troba a àmplia llunyania dels 46.000 assalariats de principis de l'any 2007, el sostre màxim assolit fins ara. La taxa interanual de decreixement, segons informa la Caixa Andorrana de la Seguretat Social, és del 3,2%. D'aquest total d'assalariats, 3.146 treballadors són autònoms. En aquest cas, en canvi, es tracta de la xifra més alta des del gener del 2006. Llavors la xifra era de 2.279 treballadors per compte propi.

El president de la PIME, Marc Aleix, va opinar ahir que malgrat tot, encara no s'ha tocat fons i que les xifres poden ser més baixes els propers mesos. El seu homòleg a la CEA, Xavier Altimir, va mostrar-se menys pessimista malgrat la preocupació de les dades i va confiar que a partir de l'estiu es produirà un lleuger increment d'assalariats. Això sí, dependrà en gran part del comportament del sector de la construcció i de si passat l'estiu entren nous projectes, va exposar el president de la CEA.

Altimir va recordar que quan al 2008 va preveure que els assalariats baixarien dels 39.000 «se'm va titllar d'alarmista, i dos anys després encara estem més a baix d'aquesta xifra». Aleix, per la seva part, va manifestar que la caiguda d'assalariats és fruit «d'una política equivocada, centrada en la idea que la gent ve a Andorra a comprar». Segons opina el president de la PIME, la flexibilització horària només farà que agreujar la situació i «perdre encara més llocs de treball».

Residents, i ara andorrans / Altimir i Aleix van coincidir en el fet que, cada vegada més, els andorrans es veuen afectats per problemàtica de la pèrdua de llocs de treball. És a dir, fins ara el gruix principal d'assalariats que perdien la feina eren residents, i molts d'ells optaven per retornar al seu país d'origen. Ara la problemàtica laboral s'ha generalitzat, «s'ha acabat la tònica de marxar del país, el més preocupant és que ara els que perden la feina són d'aquí i volen quedar-se aquí», va assegurar Altimir. Aquestes persones, per tant, viuen al Principat en situació de desocupació. De la mateixa manera, ja no és només el sector de la construcció el que perd massa salarial, sinó que la crisi «afecta a tots els sectors», va lamentar Aleix.

El president de la PIME va lamentar que els empresaris es veuen obligats a «fer neteja» i deixar «apart els sentiments». «Hem de fer economia pura», va lamentar, i va afegir que la situació tornarà a agreujar-se passades les dues primeres setmanes d'agost, és a dir, quan finalitzi el període de màxima afluència turística.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT