PUBLICITAT

Douillet destaca les condicions dels francesos a Andorra

  • Demana un major interès per cursar els estudis superiors a França
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Douillet, durant la roda de premsa d'ahir al matí a l'ambaixada de França Foto: ANA / N. M.

El secretari d'Estat dels Francesos a l'Estranger, David Douillet, que es troba a Andorra des d'aquest divendres per visitar els residents francesos i les autoritats andorranes, va afirmar ahir abans d'emprendre el viatge de retorn que les condicions del residents francesos a Andorra són «excel·lents».

Douillet va assenyalar que, després de visitar vuit països on resideixen francesos, pot confirmar que les condicions que es donen al Principat són «molt bones tant pel que fa a la seguretat, la qualitat de vida i l'estabilitat». Va indicar que un dels únics punts que es voldria millorar és el fet que els residents francesos facin els seus estudis superiors a França, per afavorir així la cultura francòfona i evitar la tendència que la majoria dels estudiants vagin a Barcelona. Durant la seva visita al país, el secretari d'Estat francès es va reunir divendres amb el cap de Govern, Toni Martí, i també va trobar-se a la nit amb els presidents dels dos grups parlamentaris, el síndic i diversos ministres.

La visita del secretari d'Estat dels Francesos a l'Estrangeres va allargar dins ahir al matí, després que divendres es trobés amb el cap de Govern i amb altres personalitats polítiques del Principat. Douillet va assenyalar que es troba en un període de visites als residents francesos a diversos països, després del seu nomenament fa tan sols un mes, i que Andorra és el vuitè país on viatja. A banda de tractar qüestions bilaterals entre els països, la seva tasca és comprovar les bones condicions de vida dels residents francesos a l'estranger, i en aquest aspecte Andorra surt ben parada, informa l'ANA.

SEGURERAT / Segons el secretari d'Estat francès, els problemes més habituals que ha detectat són els de la seguretat i l'accés a l'educació francesa, i en el cas d'Andorra no és així. Va apuntar que la seguretat, la qualitat de vida i l'estabilitat dels gairebé 5.000 francesos al Principat són excel·lents. Pel que fa a l'educació, Douillet va assenyalar que en molts altres països la majoria de residents francesos no tenen accés al sistema educatiu francès, i va posar com a exemple la ciutat de Nova York, on el 95% dels francesos estudien en altres sistemes educatius. A Andorra aquesta no és una preocupació, i de fet Douillet va assenyalar que «protegir el Lycée és una inversió» perquè acosta la cultura francòfona als residents a l'estranger. Tot i així, la millora que queda pendent és aconseguir que els qui finalitzen la primària i la secundària en aquest sistema educatiu puguin continuar els estudis superiors a França. Va recordar que per ara la majoria d'estudiants prossegueix la seva formació a Barcelona, i que aquesta tendència es vol invertir.

Durant la compareixença davant els mitjans de comunicació, Douillet va voler remarcar que tot i haver visitat vuit països en les darreres setmanes, la seva parada a Andorra és igual d'important que qualsevol altra. Va indicar que per a França, el Principat és un Estat pròxim amb molts valors, i que ell no el considera un «país petit» perquè «tots els països són importants».

Pel que fa a les qüestions tractades amb el cap de Govern, Toni Martí, o amb els ministres, presidents de grups parlamentaris i el síndic, Douillet indica que no s'ha arribat a aprofundir en cap aspecte concret, però que s'endu la sensació que a Andorra hi ha ‘un Govern molt girat cap al futur, i amb molta motivació i clara voluntat d'anticipar-se als problemes'. És per aquest motiu que confia que es podrà treballar resolutivament en diverses qüestions d'interès mutu com són els convenis de doble imposició o els límits fronterers del Llac de les Abelletes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT