PUBLICITAT

Marató gegantera a Sant Julià de Lòria

  • La Colla de gegants i capgrossos de Mallorca ha estat la convidada especial d'aquest any
SELVA LÓPEZ
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
La Colla de Gegants i capgrossos de la Sala ballen una dansa tradicional mallorquina, ahir Foto: TONY LARA

Una llarga traca de petards va marcar el començament d'una jornada protagonitzada pels gegants, una tradició tan llegendària com atemporal que s'ha convertit en un clàssic imprescindible de la Festa Major de la parròquia laurediana. Aquest any la Colla de Geganters de Sant Julià ha convidat la Colla de Gegants i Capgrossos de la Sala (Palma de Mallorca), que ahir al migdia van preparar l'ambient de la plaça Major amb una dansa tradicional mallorquina que no estava dins del programa.

El bon temps va afavorir l'afluència de gent que es va aplegar formant un cercle al voltant dels gegants. La majoria eren famílies amb infants que esperaven ansiosos l'espectacle en una plaça presidida per les imponents figures de la Dama Blanca i el Rei Moro de Sant Julià i el Tomeu i la Margarida de Mallorca, acompanyats pels seus capgrossos.

Un quart d'hora més tard del que estava previst va començar el primer ball. Amb formes tan originals com la d'un gat o la d'un conill, els capgrossos van marcar els primers passos animats pels aplaudiments del públic. L'espectacle va anar seguit d'una actuació de l'Esbart Lauredia, que va oferir dues coreografies grupals al ritme de melodies tradicionals. Finalment va ser el torn dels gegants. Començant pels de Mallorca amb el seu bolero -- un ball molt arrelat a l'illa– i seguint amb els de Sant Julià, els veïns de la parròquia van poder tastar un aperitiu d'una diada de gegants que no feia més que començar.

A les 16h va tenir lloc una exposició de gegants i més tard dues cercaviles amb un total de 13 colles geganteres que van recórrer la vila acompanyades d'una música festiva. Cada colla va portar entre 30 i 50 persones, un fet excepcional, ja que habitualment no en venien més de set o vuit.

Complicitat entre colles

Les mostres d'amistat entre les dues colles van ser evidents en tot moment. Antoni López, cap de la colla mallorquina només va tenir paraules d'agraïment per la invitació i el tracte rebut per part de la colla laurediana. Les dues colles, que ja van coincidir l'any passat en un intercanvi, comparteixen la passió per una tradició que no passa de moda. «La sensació és que quan et poses dins del gegant ho vius d'una altra manera, des de fora no dóna la sensació que es pugui disfrutar tant», va comentar López.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT