PUBLICITAT

El PS dubta que la Unesco doni l'aval al Pla de la Vall del Madriu

  • El socialdemòcrates es posicionen en contra de l'externalització de RTVA i aposten per redimensionar-la
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Víctor Naudi, president del PS, en la roda de premsa d'ahir a la seu central del partit. Foto: TONY LARA

El Partit Socialdemòcrata va alertar ahir que el pla de gestió del Madriu elaborat pels comuns «és una proposta de mínims i no és un veritable pla de gestió». Victor Naudi va declarar ahir que el text no canvia res de la situació actual i a més a més, és un «escrit embrionari poc desenvolupat», ja que no estableix els paràmetres tècnics i les condicions de com s'han de fer les coses. Pel PS, el cap de Govern «s'ha posat el barret de cònsol» i ha acceptat un text que presentarà molts problemes i que «difícilment la Unesco el podrà validar».

El text, consensuat pels quatre cònsols implicats (el d'Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià i Escaldes) i que des de dimarts té el vistiplau de Govern, deixa establert que la Vall del Madriu la gestionaran els cònsols, els quals designaran un director i una comissió consultiva, segons va explicar Naudi.

Els problemes que el president del PS va destacar són: el paper poc rellevant del Govern i la gestió individualitzada dels comuns, «quan ara tots estan apostant per mancomunar». Jordi Font, vocal del comitè executiu del PS, va explicar que tot es resumeix en «una pugna per les competències» sobre el territori. Amb la declaració de la Unesco «la vall va passar a regir-se per la Llei del patrimoni cultural», tal i com va recordar Font; va ser llavors quan els comuns van perdre les competències que ara es tornen a atorgar amb aquest pla de gestió, i «això comportarà conflictes amb la llei i també conflictes entre la llei del sòl i la del patrimoni cultural», va explicar Font. El vocal va afegir que ells no diuen que la llei de patrimoni cultural sigui la bona per aplicar a aquest cas, i que per això el PS ja va proposar quan estava al Govern crear una llei específica per a la Vall del Madriu; els representants van dir que no descartaven tornar a presentar la proposició de llei, ja que «és la millor solució».

EXTERNALITZCAIÓ DE RTVA / «Els serveis públics, si s'externalitzen, deixen de ser públics». Aquesta va ser la resposta de Jordi Font sobre la possibilitat de privatització de RTVA, proposada pels empresaris andorrans i que el cap de Govern va plantejar com una possibilitat. Font va defensar la continuïtat d'una ràdio i una televisió pública, tot i que va dir que «és cert que s'ha de redimensionar i adaptar-la al nostre país», i va parlar de la necessitat de fer un debat per decidir «quina televisió volem». El 80% de la despesa de la ràdio i la televisió pública «són els salaris», per tant, Font va afegir que és possible que en deu anys es redueixi a la meitat el personal, però que és un procés que no es pot fer d'un dia per l'altre: «el que no podem crear en un context de crisi és més crisi». Naudi, per la seva banda, va parlar de la importància d'optimitzar recursos, i va recordar la seva proposta de traslladar les instal·lacions, que «ara paguen un lloguer molt alt», a locals que siguin propietat de l'Estat. El president no va descartar que pugui ser un model mixt amb inversors privats, però sempre amb la part pública com a soci majoritari.

EL FORN INCINERADOR / Pel que fa la decisió d'importar deixalles dels països veïns, Naudi es va mostrat d'acord amb que hi hagi col·laboració, però «no a qualsevol preu», ja que contra més deixalles crema el forn, també més contamina. Per això va afegir que cal tirar-ho endavant amb cura fixant una temporalitat i les condicions mitjançant una modificació de la Llei de residus.

Per acabar, Jordi Font va recordar que s'acosten els primers 100 dies d'aquest Govern, i va lamentar que fins ara no s'ha ofert al PS cap pacte d'Estat: “La mà estesa que el nou Govern va dir a principis de la legislatura, brilla per la seva absència”.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT