PUBLICITAT

El PS alerta que el pla de gestió del Madriu podria no rebre el vistiplau de la Unesco

  • El PS ha dit que el cap de Govern "s'ha posat el barret de cònsol" i ha acceptat un pla de gestió que "és una proposta de mínims"
  • Jordi Font ha defensat la continuïtat d'una ràdio i televisió públiques
28_07_11_ps
Jordi Font, com a vocal del comitè executiu del PS, i Víctor Naudi, com a president, durant la roda de premsa d'avui. Foto: TONY LARA
El Partit Socialdemòcrata ha alertat aquest dijous que el cap de Govern 's'ha posat el barret de cònsol' i ha acceptat el pla de gestió del Madriu elaborat pels comuns que 'és una proposta de mínims i no és un veritable pla de gestió'. El president del PS, Víctor Naudi, ha indicat que aquest text podria entrar en contradicció amb la Llei de patrimoni cultural, i ha avisat que 'díficilment la Unesco podrà validar aquest pla de gestió'. En canvi, Naudi ha recordat que el posicionament del seu partit sempre ha estat el de crear una llei de la Vall del Madriu com la millor solució.

El Partit Socialdemòcrata ha criticat aquest dijous la decisió del cap de Govern de donar per bo el redactat del pla de gestió del Madriu-Perafita-Claror elaborat pels quatre comuns implicats. El president de la formació, Víctor Naudi, ha lamentat que set anys després de la declaració de la vall com a patrimoni de la humanitat, 'ara de forma precipitada es vulgui aprovar un text de mínims'. 

Naudi considera que el redactat que s'ha validat no canvia res de la situació actual i no fixa els paràmetres tècnics i les condicions de com s'han de fer les coses. També lamenten que dins de l'òrgan gestor no hi hagi representat Patrimoni Cultural.

De la seva banda, Jordi Font ha recordat que amb la declaració de la Unesco, la vall va passar a regir-se per la Llei de patrimoni cultural i, per tant, els comuns van perdre competències, però ha lamentat que ara, amb el pla de gestió, 'els comuns es tornen a atorgar competències i això comporta una contradicció amb la Llei' i conflictes entre la Llei del sòl i la de patrimoni cultural.

Per tot plegat, el Partit Socialdemòcrata creu que la millor solució és, tal com ja va defensar fa anys, que es creï una llei de la Vall del Madriu, i no descarten tornar a presentar la proposició de llei.

No a l'externalització de RTVA
El PS també ha valorat les declaracions del cap de Govern en referència a la possibilitat de poder externalitzar RTVASA. En aquest sentit, Jordi Font ha assegurat que 'els serveis públics, si s'externalitzen, deixen de ser públics', i ha defensat la continuïtat d'una ràdio i televisió públiques, malgrat que és evident que s'han de redimensionar.

Font ha dit que aquest procés no es pot fer d'un dia per l'altre, i ha apuntat que a deu anys vista es podria reduir la meitat del personal. També ha apuntat la necessitat de fer un debat sobre quina televisió vol Andorra. De la seva banda, Naudi, que ha recordat la proposta del PS de traslladar les instal·lacions a un local propietat de l'Estat, no descarta que el model de gestió pugui arribar a ser mixt.

D'altra banda, des del Partit Socialdemòcrata també s'ha parlat de la decisió d'importar deixalles provinents dels països veïns per garantir el bon funcionament del forn incinerador. Naudi ha indicat que estan d'acord amb aquesta decisió, però que cal tirar-ho endavant amb cura, fixant la temporalitat i les condicions mitjançant una modificació legislativa 'perquè la importació no creixi de manera incontrolable'.

Finalment, Jordi Font també ha aprofitat la compareixença d'aquest dijous per lamentar que el Govern no hagi parlat encara amb ells per concretar els pactes d'Estat proposats a principi de la legislatura.

  • El PS ha dit que el cap de Govern "s'ha posat el barret de cònsol" i ha acceptat un pla de gestió del Madriu elaborat pels comuns que "és una proposta de mínims"

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT