PUBLICITAT

Tornen els obrers a la N-145

  • El Ministeri de Foment espanyol reprèn les obres de millora i assegura una partida per aquest any i pel vinent
C. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una grua darrere una senyalització, a la carretera N-145 Foto: ORIOL LLAURADÓ

Els operaris, les grues i els camions han tornat a la carretera N-145. Després d'uns mesos d'aturada general (i que venien precedits de mes mesos de parada durant l'any passat), el Ministeri de Foment espanyol ha executat la represa de les obres, que han de permetre millorar la connexió viària, porta d'entrada a Andorra des d'Espanya. L'activitat s'ha reprès aquesta setmana, tant a la zona del túnel ja creat just sortint de la Seu d'Urgell com a la rotonda d'Arcavell abans d'arribar a la frontera andorrana.

El que queda clar i explícit dins d'aquest nou impuls del Govern espanyol és que els treballs no finalitzaran aquest 2011, tal i com havia augurat just començar l'any el ministre de Foment espanyol, José Blanco. I és que l'Executiu de l'Estat veí ha assegurat una partida pressupostària per aquest any i també per al vinent. Ahir el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, no va avançar la quantia d'aquestes dotacions econòmiques, ni tampoc les previsions exactes d'acabament. Pel que fa al primer punt, Blanco havia assegurat al gener que la partida seria d'uns 11 milions d'euros, d'un total de 22 milions que en un principi s'havia calculat que costaria tota l'obra.

Per la seva part el president del Govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, va parlar d'una xifra superior durant la reunió mantinguda amb el cap de Govern d'Andorra, Toni Martí, a principis d'aquest mes. A falta d'una xifra concreta, el que sí que queda clar és que les obres es troben actualment al 40% de realització.

Precisament aquest encontre entre els dos principals mandataris és el punt d'inflexió a l'acceleració de les obres, segons va exposar Saboya durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Va parlar d'una «relació directa» entre la represa dels treballs i la trobada del 4 de juliol, una relació que també esperen que es compleixi en els altres àmbits tractats, va manifestar el ministre, com és el cas del conveni per exportar residus i els de doble imposició. Aquests darrers es tractaran durant l'últim trimestre de l'any.

Agraïments institucionals / La comunicació formal de la represa de les obres va ser efectuada ahir mateix per l'ambaixador espanyol a Andorra, Albert Moreno, va informar Saboya. Acte seguit, el Govern va contestar amb una carta d'agraïment a aquesta notificació. També es van establir cartes verbals en aquest sentit a la Ministre d'Afers Exteriors espanyola, Trinidad Jiménez, i al president Zapatero, per part dels seus homòlegs andorrans. Saboya va voler destacar «l'excel·lent predisposició i voluntat» mostrada pel Govern espanyol, ja palesa a la reunió de Madrid, va assegurar.

Unes obres problemàtiques / Els treballs de millora de la N-145 han patit complicacions a causa dels problemes pressupostaris de Foment. De fet, els primers terminis anunciaven la finalització dels treballs per l'abril de l'any passat. Amb el temps s'han anat endarrerint les obres, que finalment seran subvencionades a partir d'una concessió a 25 o 30 anys.

La millora de la via contempla la creació d'un túnel de 377 metres amb quatre carrils passada la desviació d'Anserall venint des d'Andorra, a més de dues rotondes adjacents i un nou pont sobre el riu Valira de 35 metres de llargada per facilitar la incorporació i la sortida cap al poble. També es farà una rotonda a l'actual desviació cap a Arcavell i Civís, on també s'hi ha previst un fals túnel per protegir una zona on tenen lloc freqüents esllavissades. Amb aquestes millores s'amplia el nombre de carrils, reduint així les cues freqüents que s'hi generen. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT