PUBLICITAT

Reguant: «El pla de gestió té manca de rigorositat científica»

  • Les associacions ecologistes i ICOMOS desconeixen el contingut del text
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una imatge de la Vall del Madriu que es va lliurar a la Unesco Foto: ÀLEX TENA

Davant de l'afirmació pronunciada el passat dimarts per part del cap de Govern, Toni Martí, de que el text del Pla de Gestió de la Vall del Madriu no té cap punt conflictiu, el director general de la candidatura de la Vall del Madriu-Perfafita-Claror, Joan Reguant, diu que no hi ha cap paràgraf al document que no tingui al darrere «un problema seriós». La rapidesa, i definitiu pas endavant que l'Executiu ha fet desencallant aquest assumpte, no satisfà a tothom, no tant per l'acció sinó pel contingut d'un pla, que ara per ara, desconeixen les associacions ecologistes del país i que els experts en Patrimoni com Reguant qualifiquen «d'instrument inútil».

La confusió del redactat i la manca de rigorositat científica en el document són les dues crítiques principals que fa el director que va redactar la candidatura de la Vall del Madriu-Perafita-Claror davant la Unesco. «És un text confús, aleatori, sense especificar el contingut», va dir ahir Reguant, qui a més el compara amb un mal esborrany o «un treball d'un primer trimestre d'un màster que tindria la qualificació de suspens». Aquest expert en Patrimoni critica que al preàmbul en la definició dels principis «s'hagi fet cas omís a la carta, signada al 2003 pels quatre comuns implicats, i que va formar part de la candidatura».

MOLT MILLOR, EL PROPOSAT PEL PS / El director general de la candidatura, apunta que el pla que el Govern de DA ha donat llum verda és el que va tenir sobre la taula l'anterior Executiu socialdemócrata que el va refer amb algunes millores. Segons Reguant els demòcrates s'han conformat i no han estat crítics quan el pla proposat pel PS, que ha quedat a sobre la taula dels quatre comuns implicats, no ha tingut resposta, i que, «tot i que és millorable, hagués obtingut la qualificació d'aprovat», va dir Reguant.

El director de la candidatura es lamenta que aquest pla que ell considera «inútil» ocupi el lloc del pla que hauria de ser l'òptim.

Una altra qüestió criticada per l'especialista en Patrimoni és que en l'elaboració del Pla de Gestió no s'hagi comptat amb les associacions ecologistes del país i amb l'ICOMOS, representant oficial a Andorra de l'organització consultora de la UNESCO en matèria de paisatges culturals i avaluadora dels béns culturals del Patrimoni Mundial.

En aquest sentit els representants de l'Associació Protectora d'Animals, Plantes i Medi Ambient d'Andorra (APAMA) i ADN, així com del mateix ICOMOS van declarar a aquest rotatiu desconèixer el contingut del Pla de Gestió.

El secretari de l'ICOMOS, Enric Dilmé, va explicar ahir que tot i que considera que és important que s'hagi arribat a un acord, no poden fer valoracions per desconèixer el contingut del pla de gestió de la Vall del Madriu. ICMOS va ser un dels organismes que va redactar la candidatura de la Vall del Madriu davant de la Unesco, i en els respectius governs que han passat des de fa ara vuit anys, sempre s'ha oferit a col·laborar en aquest pla de gestió. Segons Dalmé, ICOMOS mai ha estat convidat a participar-hi en el redactat del que serà l'últim tràmit per aconseguir la declaració de Patrimoni de la Humanitat. Tot i opinar que com a institució haurien d'haver participat en aquest contingut, des d'ICOMOS esperen tenir el text per poder-lo analitzar i valorar.

En aquest mateix sentit es va pronunciar la portaveu del col·lectiu d'ADN, Carol Montagui, qui va explicar que des de l'associació consideren positiu aquesta aprovació per part del Govern «perquè ja fa molt de temps que està aturat», tot i això esperen llegir el text per poder donar-li el seu vist i plau.

Des d'APAPMA, el seu president, Miquel Bru, va explicar ahir que el més important no és qui elabori el pla sinó el resultat, i aquest «ha de ser el respecte i la conservació de la Vall del Madriu», va dir.

En aquest sentit aquest col·lectiu continua reivindicant que el següent pas a aquesta declaració com a Patrimoni de la Humanitat és la creació d'una llei de Parcs Naturals i de Parcs Nacionals, «del qual el primer parc que s'hauria d'afegir hauria de ser el de la Vall del Madriu», va dir Bru.

Tant ADN com APAPMA i ICOMOS no han estat citats per formar part del consell assessor que formarà part d'aquest pla, tal i com contempla el text. Tot i això, consideren que és important que aquests organismes hi participin d'alguna manera en aquest pla de gestió.

El primer dels comuns que havia de sotmetre a votació el text va ser el de Sant Julià de Lòria que el va aprovar ahir al consell comunal. Avui li toca el torn al d'Encamp.

Amb l'aprovació definitiva per part de l'Executiu s'haurà de sotmetre a la ratificació per part de la Unesco. Amb l'aprovació del Govern, el pla de gestió ja pot ser operatiu, tal i com va explicar Martí, a la tardor vinent, pel que fa a la llei de Patrimoni Nacional. Una altra qüestió paral·lela serà si s'haurà d'afegir alguna modificació proposada per part de la Unesco abans que aquesta ho ratifiqui.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT