PUBLICITAT

Sant Julià aprova mesures per animar l'economia

  • El Comú demana al Govern que faci l'entorn de protecció de l'església
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Mapa que mostra el perímetre Foto: ANA / J. A. G.

El Comú de Sant julià de Lòria va aprovar ahir algunes accions destinades a ajudar a la reactivació econòmica de la parròquia. El consell de comú va donar llum verd a un conjunt de mesures, com són alguns detalls per canviar els criteris que estableixen les propietats on es poden fer activitats agropecuàries. Aquest acord s'ha pres per tal de donar facilitats davant la manca de possibilitats econòmiques que ha comportat la crisi actual.

Així mateix, també es va aprovar establir un conveni amb la Mútua Elèctrica per tal de posar facilitats a l'hora de donar d'alta el comptador de la llum als joves emprenedors que obren un negoci a la parròquia. També per a aquest sector s'ha aprovat la possibilitat de donar ajudes econòmiques en els dos primers anys d'activitat. També es van aprovat canvis per a flexibilitzar el pagament de tributs.

Un altre dels grans temes va ser demanar al Govern que incoiï l'expedient per definir l'entorn de protecció de l'Església de Sant Julià i Sant Germà de Lòria, al centre de la parròquia. El retard en la definició d'aquest entorn, que afecta per defecte –i fins que no es faci l'entorn de protecció– un perímetre de cent metres al voltant del monument, causa un perjudici a més de cent famílies al voltant de la construcció i altres carrers, on no es no poden fer obres o de forma molt limitada, va explicar el cònsol. Al mateix temps, el Comú ha proposat reduir el perímetre de protecció i deixar-lo localitzat en l'entorn immediat del monument. D'altra banda, el consell va aprovar també per unanimitat el projecte del pla de gestió per a la vall del Madriu, informa l'ANA.

En la sessió, la consellera de Cultura, Elisabeth Aguilar, va ser l'encarregada d'explicar els motius per «eliminar» l'entorn de protecció provisional de cent metres establert el 2006 al voltant de l'església. D'acord amb Aguilar el Govern havia d'haver fet els entorns de protecció en dos anys, segons la Llei del patrimoni cultural del 2003. Davant del retard en l'elaboració d'aquest entorn, Aguilar va considerar que la nova proposta del Comú permetria «alliberar» a més de cent famílies i acabar amb «el bloqueig» existent. Aquesta acció es va presentar també com una mesura de reactivació econòmica, en preveure que pot generar activitat en el sector de la construcció.

Posteriorment, el cònsol va assenyalar que amb aquesta acció el Comú continua en la seva voluntat de «ser proactius» davant d'una situació econòmica complexa i que un dels propòsits en aquest sentit és, «dins de les nostres competències, eliminar les càrregues legislatives complexes», en referència a la Llei del patrimoni. Va insistir en què el Govern no ha complert amb la seva obligació de definir els entorns, i entén que no hi ha d'haver conflicte, per la proposta que ara es farà arribar.

TRAMITACIÓ / Pintat va afirmar que és una «mesura senzilla» que beneficiaria la parròquia i va indicar que l'entorn que proposa el Comú se cenyiria a la Plaça Sant Roc i els voltants immediats de l'església, tot respectant el que marca la Llei, és a dir, que el perímetre definit tingui en compte «la contemplació, les perspectives i que permeti mantenir el bé». El cònsol major va dir que la tramitació de l'expedient serà feixuga perquè s'ha d'obrir un període d'al·legacions, però que si es tirés endavant moltes famílies podrien «rehabilitar, construir o modificar» les seves cases, moltes de les quals a la Plaça Major. El Comú de Sant Julià ha estat el primer en aprovar el projecte de pla de gestió. Pintat es va felicitar pel fet de poder tancar aquest capítol i va recordar que ha estat llarg i «feixuc». Així mateix, va considerar que «pot agradar més o menys» el pla que s'ha aconseguit tancar però que ell no està disposat a entrar ara «en cap polèmica estèril» al voltant d'aquest assumpte.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT