PUBLICITAT

Andorra supera l'avaluació del Peer Review Group de l'OCDE

  • La segona fase, d'intercanvi d'informació en matèria fiscal es farà efectiva a partir del 2013
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Eva Descàrrega en una assemblea de les Nacions Unides, en una imatge d'arxiu Foto: S. F. G.

Les Illes Cayman van ser l'escenari la setmana passada de la setena reunió del Peer Review Group del Global Forum de l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) per avaluar la primera fase de 16 jurisdiccions internacionals, entre les quals està el Principat d'Andorra. En aquesta reunió, segons va informar ahir el Govern en un comunicat, l'informe d'Andorra va ser aprovat pel Peer Review Group i haurà de ser adoptat de manera formal i definitiva pel Global Forum en la seva propera reunió del mes d'octubre. L'informe d'Andorra no es farà públic fins a la seva adopció formal pel Global Forum el mes d'octubre vinent.

La delegació andorrana que ha participat al Peer Review Group estava formada per la cap de Relacions Internacionals del Ministeri de Finances i cap de la delegació, Clàudia Cornella, l' ambaixadora del Principat d'Andorra, Eva Descarrega, i per la tècnica de l'INAF Judith Alarcón.

El Global Forum de l'OCDE agrupa 101 països i territoris, incloent països membres de l'OCDE i països tercers. Després de la reunió de l'OCDE a Mèxic el setembre del 2009, els participants van decidir que totes les jurisdiccions quedessin sotmeses a avaluacions per garantir la implementació dels estàndards de l'OCDE en matèria de transparència i intercanvi d'informació a efectes fiscals.

Aquestes avaluacions es duen a terme en dues fases: la primera és la relativa a l'avaluació del marc legal de la jurisdicció en concret, aquesta és la primera fase, i la segon qüestió és la relativa a la implementació pràctica i efectiva de l'intercanvi d'informació a efectes fiscals que per Andorra esdevindrà durant el 2013, segons van assegurar des de l'Executiu.

UN CAMÍ LLARG / L'OCDE va proclamar al febrer de l'any passat que Andorra havia sortit de la llista grisa de paradisos fiscals amb brillantor, ja que va signar acords amb França, Espanya i Portugal, entre d'altres estats.

El cap de l'àrea fiscal de l'OCDE, Pascal Saint-Amans, va posar de manifest en aquells moments que aquests acords de caràcter important donen una gran «credibilitat» a la voluntat andorrana d'intercanviar informació fiscal ja que els països veïns són els potencials demandants de dades.

Amb la signatura dels convenis d'intercanvi d'informació fiscal amb els set territoris nòrdics a la vegada (Noruega, Finlàndia, Dinamarca, Islàndia, Suècia, Illes Fèroe i Groenlàndia), Andorra va certificar a principis de l'any passat l'èxit de la seva cursa per sortir de la llista grisa de paradisos elaborada la primavera del 2009 per l'OCDE. El ministre d'Afers Exteriors d'aleshores, Xavier Espot, va ser l'encarregat d'estampar la rúbrica del Principat en els documents adients.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT