PUBLICITAT

El pla de gestió del Madriu estarà operatiu a la tardor

  • Martí afirma que en el text no hi ha cap punt conflictiu i que «s'ha de mirar endavant»
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Martí balla amb dansaires de l'Esbart Santa Anna en el popular ball de la festa major d'Escaldes, ahir. Foto: J. A. G / ANA

El cap de Govern, Toni Martí, va assenyalar ahir que el pla de gestió del Madriu, «estarà operatiu a la tardor» i «molt abans del termini marcat que s'exigia» per part de la Unesco. Martí va afirmar que, tot i que el ministre de Cultura –que pren possessió del càrrec dilluns– ha d'emetre un informe sobre el text, no veu que hi hagi d'haver problemes. De fet, el líder de l'Executiu va reiterar que en el text no hi ha cap punt conflictiu i que el que s'ha de fer ara és «mirar cap endavant» i veure com es pot promoure molt més aquesta vall per a fer venir turistes. El cap de Govern va fer aquestes declaracions en finalitzar el ball de festa major amb l'Esbart Santa Anna.

De la seva banda, la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Montserrat Capdevila, va confirmar que el Comú sotmetrà a votació el text en una sessió a l'agost i va remarcar que el pla actual té l'acord dels cortalans del Madriu, que han tingut també accés al projecte, informa l'ANA

Establiment d'una comissió gestora /El Pla de gestió de la Vall del Madriu que avui aprovarà el Consell de Comú de Sant Julià i que en els propers dies ho faran les corporacions d'Encamp, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, preveu la constitució d'una Comissió de Gestió. Aquesta estarà formada per representants dels quatre comuns –cònsols o consellers– i tindrà com a funció realitzar «en règim de cooperació i coordinació entre els comuns» les actuacions a la Vall del Madriu. Aquesta a més, nomenarà un director encarregat d'executar les decisions de la Comissió de Gestió. El paper del Govern queda emmarcat en un Consell Assessor, de caràcter consultiu, i en el qual també hi seran els propietaris privats, un representant de la Unesco i un de les associacions de defensa de la natura. Després de l'aprovació pels respectius consells de comú del Pla de gestió, el Ministeri de Cultura haurà d'aportar la seva visió i posteriorment aprovar el Pla de gestió que s'enviarà a la Unesco.

El pla estableix que la propietat i l'exercici de les competències sobre l'ús de les riqueses naturals, recursos hídrics, miners i altres són «enunciativament i no limitativament» de cada comú. De la mateixa manera que l'explotació de les riqueses naturals per part de cada comú titular és feta en règim d'autonomia i autogovern, amb independència absoluta en relació amb el marc econòmic i financer de la gestió del paisatge cultural del Madriu.

A més, el text també estableix que l'ús i gaudiment privatiu del bé, mitjançant determinades activitats pot estar sotmès a percepció de preus públics, acordats pels comuns interessats. De fet, els quatre comuns seran els encarregats de decidir per unanimitat en el si de la Comissió de Gestió, i després d'haver escoltat el parer del Consell Assessor, l'import anyal global de les despeses d'inversió i funcionament i la seva repartició pressupostària. El document també especifica que l'activitat turística que es desenvolupi a la vall ha de ser sostenible i pedagògica.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT