PUBLICITAT

Ordino, Sant Julià i la Massana fan explícit el suport al projecte d'AESE

  • Els comuns signen una carta d'intencions i les mútues se citaran amb el Govern al setembre
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un molí captador d'energia eòlica Foto: RAMON GABRIEL

les mútues elèctriques mantenen ferma la seva aposta per les energies renovables, a partir de la instal·lació de minicentrals hidràuliques i de molins de vent al país. El projecte, que va iniciar els seus primers passos ara farà prop d'un any, implica especialment a tres comuns, Sant Julià, la Massana i Ordino, ja que serà a aquestes parròquies on es pretén construir les instal·lacions pertinents. Les mútues, agrupades sota el paraigua d'AESE (Associació d'Entitats del Sector Energètic), ha aconseguit el suport de les administracions comunals, un suport que ara es farà explícit a partir de la signatura d'una carta d'intencions.

L'acord se signa individualment amb cada parròquia. Avui és el torn de Sant Julià de Lòria, que ha inclòs aquesta carta d'intencions a l'ordre del dia del consell de comú. A traves de l'entesa les administracions comunals autoritzen a les mútues a tirar endavant projectes d'energia renovable, uns projectes en els quals ja es treballa i que es troben en fase avançada d'anàlisi, tant pel que fa als seus costos com a l'afectació que pot tenir pel medi ambient la seva instal·lació.

REUNIÓ AMB EL GOVERN / El canvi de Govern ha donat un impuls al projecte d'AESE, després que l'anterior Executiu socialdemòcrata definís com «massa optimista» la proposta per instal·lar minicentrals hidràuliques i molins eòlics a Andorra. El portaveu d'AESE, Joan Carles Grau, va informar que després de les trobades mantingudes les darreres setmanes, l'Executiu els ha emplaçat reunir-se de nou al setembre.

Serà llavors quan les mútues hauran completat els estudis respecte el cost econòmic i la viabilitat del projecte. En concret són sis instal·lacions diferents, i en la seva gran majoria requerirà de terreny comunal, motiu pel qual ha estat necessari el consens amb les administracions de les tres parròquies.

Grau es va mostrar confiat en aconseguir el vistiplau governamental per aquest ambiciós projecte, que en aquesta primera fase requerirà una inversió al voltant dels 20 milions d'euros i que s'engloba en un de més ambiciós que vol crear dos parcs eòlics i 22 centrals hidràuliques durant els propers 20 anys. Si finalment es dóna llum verda al projecte, l'entitat començarà a cercar capital per tirar-lo endavant. L'opció que més agrada a AESE seria la de crear una societat mixta, de participació pública i privada, amb un funcionament similar al que s'aplica amb el Centre de Tractament de Residus de la Comella.

Pel que fa a la recerca de capital privat, Grau va mostrar-se confiat en què no serà un problema, tenint en compte que fins i tot «empreses estrangeres s'han mostrat disposades a invertir».

Mà estesa a FEDA / AESE es mostra convençuda que aquesta sinergia entre públic i privat ha de ser el camí per impulsar la producció d'energia elèctrica i alliberar així la dependència energètica amb l'exterior. I per tant, obren la porta a cooperar amb la parapública FEDA, que estudia fórmules per atraure capital privat per a contribuir en la generació d'electricitat al país. «Nosaltres estem d'acord en col·laborar, no hi posarem cap pega», va manifestar Grau.

Amb tot, però, Grau va assegurar que de moment no han rebut cap proposta de FEDA ni tenen constància que aquesta hagi mogut ja fils. L'únic contacte que tenen és amb el Govern, que de moment no ha comunicat a AESE res al respecte.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT