PUBLICITAT

El Govern dóna el vistiplau al redactat del pla de gestió del Madriu

  • Ferrer i Alís confirmen que votaran el text definitiu al proper Consell de Comú
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Martí, en una entrevista concedida a EL PERIÒDIC l'abril passat Foto: ÀLEX LARA

El cap de Govern, Toni Martí, va manifestar ahir que el Govern no plantejarà cap oposició al redactat del pla de gestió del Madriu-Perafita-Claror pactat pels comuns d’Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany. Amb el vistiplau governamental, Martí va indicar que ara seran els comuns els que hauran d’aprovar provisionalment el text a les pròximes sessions de Consell, mentre que el Ministeri de Cultura haurà de fer-ne el corresponent informe favorable. A continuació d’aquests dos tràmits es podrà aprovar definitivament el pla, per poder complir així amb el termini màxim fixat per la Unesco, i que finalitza el febrer de l’any vinent.
Martí, en una entrevista concedida a l’ANA, va recordar que els darrers anys «s’ha volgut generar molta polèmica al voltant d’aquesta qüestió», però que «és un problema que ja està solucionat». Tal i com va explicar el propi cap de Govern, es va reunir amb els quatre cònsols implicats, i no hi va posar cap inconvenient perquè «són els comuns els que han de gestionar aquesta vall», declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco el 2004.
Martí va recordar que els quatre comuns estan d’acord amb el text, tant els afins amb el Govern actual com els que no, i que són els que han de protegir la vall i gestionar-la, sense deixar de banda que el pla de gestió fixa que hi hagi un òrgan consultiu amb representants de la Unesco, dels propietaris privats i representants del Govern.

Votació definitiva, en Consell de comú / De la seva banda, tant des del Comú d’Andorra la Vella com des del Comú d’Encamp van confirmar ahir  que votaran el projecte del pla de gestió en les properes sessions de Consell de Comú respectives. Així ho va manifestar la cònsol major de la capital, Rosa Ferrer, i el cònsol encampadà, Miquel Alís. La qüestió serà debatuda a la capital el 5 d’agost. Per la seva part Alís, va confirmar que el pla serà exposat a Encamp aquest mateix dijous. Així mateix, fonts del Comú d’Escaldes van assenyalar que el text del pla podria passar a la sessió de Consell de Comú convocada a meitat d’agost però que també hi hauria la possibilitat de fer una sessió abans. Pel que fa al Comú de Sant Julià de Lòria, fonts comunals van indicar que el text del pla de gestió passarà probablement en la sessió prevista el dia 3 d’agost.
Ferrer va explicar que el text que passarà pels consells és el que es va lliurar a l’anterior govern i que ara només s’ha fet el canvi de redacció d’un article però no hi hagut canvis del fons. Així mateix, va afegir que pel que fa a les inversions necessàries a la vall, el pla no estableix que necessàriament sigui la parròquia on hi ha el «nucli dur» que hagi de tenir més responsabilitat que la resta.
Amb el vistiplau del Govern, es posa fi al llarg procés per dotar la vall d’un pla de gestió. Cal recordar que l’anterior govern de Jaume Bartumeu es va posicionar en contra del text elaborat pels comuns, considerant que no s’adequava a la llei. Martí va manifestar que s’ha volgut «generar molt conflicte», però «és un problema ja solucionat i que serà un actiu més per al turisme». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT