PUBLICITAT

Les intervencions arqueològiques a la Margineda recuperen 300 fragments de l'edat del bronze

  • Entre els materials més interessants destaquen restes de ceràmica, decoracions plàstiques i motius impresos d'entre el 2.200 i el 1.600 a.C
  • Finalitzen els treballs de restauració de les sis llars de foc aparegudes durant les anteriors excavacions
25072011_margineda
Una de les sis llars de foc després de ser restaurada. Foto: MOLINES PATRIMONIS
Les dues intervencions arqueològiques al Jaciment de la Roureda de la Margineda han finalitzat aquesta setmana amb la recuperació de 300 fragments de ceràmica i altres restes arqueològiques corresponents a l'edat de bronze. Concretament, els treballs que s'han dut a terme en els darrers dies han estat l’excavació final de l’àmbit 7 i la restauració i recuperació de sis llars de foc.
En la campanya duta a terme aquest estiu s’han recuperat 300 fragments de ceràmica i altres restes arqueològiques, que se sumen a les més de 400 ja recuperades en les intervencions anteriors. Entre els materials més interessants, des de Molines Patrimonis destaquen les restes de ceràmica, algunes de les quals presenten formes amb carena o vores rectes i fons pla, decoracions plàstiques com llengüetes, mamellons, cordons digitats o les parets engrotades de fang, així com motius impresos amb ungulacions i incisions paral·leles i verticals, elements molts d’ells característics del bronze inicial, etapa situada entre el 2.200 i el 1.600 a.C.

Paral·lelament, s’han recollit mostres de sediment, que seran estudiades per recuperar-ne els carbons, les granes i el pol·len presents, cosa que permetrà fer una reconstrucció paleoambiental de l’entorn en aquelles cronologies. Els arqueòlegs suposen que totes aquestes restes de l’edat de bronze, corresponen a un hàbitat construït aprofitant un espai entremig de grans blocs granítics dipositats allà mil·lennis enrere, segurament per les glaceres. Tot plegat, fa pensar que s’està davant d’un petit espai arranjat, de forma successiva i reiterada, amb altres blocs de pedres i una coberta vegetal on petits grups humans hi romandrien en ocupacions estacionals. Probablement, les estades van ser curtes en el temps, però reiterades al llarg del molts decennis o fins i tot, durant alguns segles al llarg del segon mil·lenni a.C.

D’altra banda, també han finalitzat els treballs de restauració de les sis llars de foc, aparegudes durant les anteriors campanyes d’excavacions. Les llars de foc, ubicades en diferents àmbits del jaciment, han estat protegides des que es van descobrir, per una capa de geotèxtil, però els agents climàtics han contribuït a empitjorar el seu estat. Amb quatre dies d’intervenció per part de l’empresa Artífex, i sota el finançament de Molines Patrimonis, s’han recuperat cinc de les sis llars excavades.

La intervenció ha permès recuperar la resistència de les estructures de granit que conformen les llars, substituint els pocs i pobres morters originals que es conservaven, per morter de calç tenyit amb terres de la zona. Aquesta actuació també evitarà la ràpida proliferació vegetal de les zones intervingudes. Les lloses de pissarra, un cop eliminades les capes de molsa que les cobrien, s’han consolidat a base de l’aplicació de diverses capes d’un consolidant químic que evitarà la pèrdua de més partícules i adherirà l’estructura de les lloses alterades.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT