PUBLICITAT

Set de cada deu famílies d'Andorra viuen en habitatges de lloguer

  • Les llars amb quatre persones són més propences a la propietat, per davant de les unipersonals
  • Els andorrans són els que tenen l'habitatge pagat en més gran mesura i els portuguesos, el gup més nombrós en règim de lloguer
24_07_2011_pisos
Façana d'un edifici de pisos del Principat.
Foto: J. A. G
Set de cada deu famílies del Principat viuen en habitatges en règim de lloguer i només una mica més de la quarta part (27,3%) tenen un habitatge de propietat, que ja en pagat en la seva totalitat o estan pagant encara una hipoteca per a la seva adquisició, segons dades de l'estudi Diagnòsitc social 2010, de Càritas Andorra. En conseqüència, el règim de propietat de l'habitatge més estès al país és el lloguer, amb un 70%, mentre que el 2,7% de llars han estat cedides als inquilins, d'acord amb l'estudi.
Les dades mostren que, en funció de la dimensió de la llar del sustentador principal, s'observa que aquelles llars on hi ha quatre persones és on tenen més pes els propietaris (39,4%) per davant de les llars unipersonals, en què només el 17,8% té l'habitatge de propietat. En correspondència amb aquesta dada, el 78,2% de les llars on només resideix un individu, són habitatges que estan en règim de lloguer.

Des de la perspectiva del tipus de llar, les monoparentals tendeixen majoritàriament a ubicar-se en l'opció de lloguer (74,5%) per davant de la resta de llars (69,4%) que suposen un nombre més gran de propietaris. Així doncs, com més persones hi ha a la llar, hi ha una possibilitat més elevada d'adquisició d'un habitatge de propietat que no aquells que tenen un nombre inferior de membres, que prenen l'opció del lloguer de l'habitatge, segons l'estudi.

Les estadístiques també mostren que per nacionalitat del sustentador principal, els andorrans són els que tenen l'habitatge pagat en més gran mesura (28,7%) davant dels portuguesos (2,4% del total) o els espanyols (12,1%) i els francesos (14,3%). L'estudi remarca que els que han de fer front a un import mensual més important són els portuguesos (97,6%), els espanyols (87,9%) i els de la resta de nacionalitats diferents de les esmentades (94,1%).

Els portuguesos apareixen com el grup més nombrós en règim de lloguer (86,8%), seguits dels francesos (81,1%), davant dels andorrans o espanyols, que presenten percentatges més elevats de propietaris (40,8% i 23,7%, respectivament).

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT