PUBLICITAT

Les patronals proposen revisar a l'alça el copagament sanitari

  • Els empresaris es mostren partidaris de què el sector de les telecomunicacions deixi de ser un monopoli estatal
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Ricard Vicens (CCIS); Xavier Altimir (CEA) i Montserrat Cardelús (EFA) en la roda de premsa d'ahir.? Foto: ANA / A.R.

Xavier Altimir, president de la CEA, Ricard Vicens, representant de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i Montse Cardelús, de l'Empresa Familiar Andorrana, van presentar ahir les primeres propostes estructurants del projecte Andorra té futur i que «compleixen les característiques de motors» per a la reactivació econòmica del país. El document, que va ser prèviament entregat al cap de Govern en una breu reunió, consta de 12 punts amb propostes concretes que «s'aniran desenvolupant en un document molt més ampli, pel qual necessitarem més temps del que havíem pensat inicialment», va aclarir Altimir. Algunes d'aquestes propostes són «agosarades», tal i com va admetre el president de la CEA: «diem les coses tal com les pensem».

la cass / «Els més de 40 milions de dèficit de la CASS són inassumibles pel país», va afirmar Altimir. De les propostes fetes en el bloc sanitari destaca la revisió del copagament, és a dir, «un reajustament a l'alça per als usuaris de la sanitat», en el qual, per exemple, «potser ens tocarà pagar més a l'hora de comprar medicaments»; de totes maneres el representant de la patronal va precisar que «ha de ser la CASS la que decideixi en quins termes cal revisar el copagament». Un altra mesura que es va proposar va ser reduir els proveïdors de servei «per millorar les condicions financeres dels convenis vigents i negociar acords més favorables al Principat», va aclarir Vicens. També van recordar la necessitat de la reforma del sistema de pensions, ja que «els ingressos per cotitzacions aviat seran insuficients per cobrir la despesa, segons l'estudi de Projecció d'ingressos i despeses del sistema de pensions d'Andorra (Període 2010-2025)».

L'OBERTURA A INVERSIONS I EMPRESES / Vicens va explicar que cal obrir el cent per cent les inversions estrangeres, «només en casos excepcionals i en els sectors estratègics del país es pot limitar l'obertura». En aquest sentit, van proposar que el sector de les telecomunicacions deixi de ser monopoli de l'Estat. «El SCM ha de continuar existint i pot cobrar uns cànons per l'ús de la xarxa», va afegir Altimir.

Pel que fa a la reforma del sistema fiscal, els empresaris van proposar que es facin deduccions i altres mesures incentivadores a l'impost sobre societats, i en recomanaven algunes en el document: deduccions per R+I+D, llibertat d'amortització en noves inversions, incentius a la creació d'ocupació i a la formació i a la internacionalització. En la nova Administració tributària van destacar la importància de implantar mitjans informàtics avançats «per tal de que sigui àgil» i que no es necessitin més recursos. «No pel fet d'imposar més impostos és necessiten més funcionaris, la tecnologia ens permet tenir una bona eina pel control», va aclarir Altimir.

UNA ADMINISTRACIÓ ÚNICA / «Impulsar reformes estructurals entre les administracions, enfocades a una administració única». Segons va explicar Altimir, «Andorra només hauria de tenir una administració a l'hora de gestionar i administrar». Si això es dugués a terme, ¿quin seria doncs el paper dels comuns? «Els set comuns mantindrien el seu estatus polític, però a l'hora de fer les feines del dia a dia hi hauria una administració única», és a dir, «concentrar els serveis en una sola gestió sense rebaixar les prestacions». El cos dels agents de circulació, que actualment té cada un dels comuns, els serveis de manteniment o enllumenat, serien, segons Altimir, prestacions que s'haurien de concentrar. «Passaria el mateix que quan es fusionen dues empreses privades i es produeix un procés de reestructuració amb l'objectiu de disminuir les despeses», en aquest cas, «segurament s'haurien de reconduir funcionaris dels comuns o eliminar places». El representant de la patronal va afegir que ja hi ha comuns, «com per exemple Escaldes i Andorra», que ja han portat a terme procediments per ajuntar serveis.

TURISME I PROJECTES  / La CCIS, la CEA i l'EFA van proposar en el document altres projectes als quals creuen que cal donar suport i facilitar, en són exemples la creació d'un parc tecnològic i sanitari, un heliport i, potser la més polèmica, facilitar la implantació d'un casino. Altimir va explicar que els projectes «serviran per reactivar l'economia interna del país» i es faran amb capital privat, ja que tots són conscients que les arques del Estat estan buides. A més, va afegir que ja tenen inversors privats disposats a tirar-los endavant.

Finalment, ens els últims punts es demanava la creació d'una agència per a la promoció i la dinamització del comerç i del turisme, i impulsar un programa d'eficiència i estalvi energètic, on les energies renovables han de tenir cabuda.

Els representants ja van traslladar al cap de Govern la seva plena disponibilitat per si necessiten la seva col·laboració en les reformes que proposen.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT