PUBLICITAT

Font demana «acabar la comèdia» entorn de l'IVA

  • El grup socialdemòcrata vol aprovar el text i que el 2012 sigui imposable
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Font i Marc Cornella exposen, ahir, les inquietuds dels socialdemòcrates en relació a la llei de l'IVA Foto: ÀLEX LARA

Malgrat ja no ser al Consell General, Jordi Font és fidel al seu to planer i contundent. Ahir va demanar «acabar amb aquesta comèdia» en relació a la reactivació del debat sobre el nom de la llei de l'IVA, de si ha de ser impost o taxa. Per ell està clar, l'ordenament jurídic no permet aquest marge i per gravar el valor afegit cal que sigui un impost.

Però aquest no és l'únic punt que va voler deixar clar l'exconseller general socialdemòcrata. Font va recordar que la «vinculació» de la llei de l'IVA amb les dels impostos de societats i d'activitats econòmiques ve per una esmena presentada pel «grup parlamentari liberal [reformista]» la legislatura passada –«les mateixes persones que ara donen suport al Govern», va voler insistir–, i que no suposa l'entrada en vigor de tot el marc tributari de cop. Sinó que l'aplicació de la imposició directa queda vinculada a «l'aprovació» de la llei de l'IVA. En aquest sentit, Font va reconèixer la coincidència amb el ministre de Finances, Jordi Cinca, que per a l'aplicació d'aquesta imposició indirecta es requerirà més temps.

Font va insistir en la importància d'aprovar la llei de l'IVA per permetre l'aplicació dels impostos directes, «essencials» per poder arribar a acords que evitin la doble imposició. Així, el polític escaldenc va negar que l'aprovació de l'IVA suposés un «coll d'ampolla» per al teixit productiu, sinó tot al contrari: suposarà «l'alliberació de la teranyina [el conjunt d'impostos indirectes actuals] que té», ja que l'aplicació de l'IVA implicarà l'eliminació de totes les figures existents avui dia.

Per tot plegat, i perquè considera bo que el 2012 sigui el primer exercici imposable a nivell d'impostos directes, Font va instar el Govern a tancar el debat i a presentar el projecte de llei al setembre «per estar tranquils». Si l'Executiu no respongués aquesta demanda en un termini de temps «prudencial», el grup parlamentari socialdemòcrata ja ha advertit que presentaria com a proposició el text pactat la legislatura passada. Font va expressar la voluntat dels socialdemòcrates d'arribar a un acord per l'aprovació de l'IVA. «No seran els tipus un factor determinant per no donar suport a una bona llei de l'IVA», va assegurar Font, que va afegir que és «un tema prou important» i que «el compromís no s'ha d'enfocar de forma partidista», expressant la «impressió» que el retard en la presentació del text respon a la diversitat interna de DA i no tant a la voluntat del Govern de dilatar el procés i evitar que el primer any imposable sigui el proper.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT