PUBLICITAT

La compra de Banco Madrid reforça l'expansió de BPA a Espanya

  • Miquel, satisfet per ser la primera entitat andorrana que obté una llicència bancària a l'Estat veí
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La seu central de Banco Madrid Foto: BPA

El grup BPA es va convertir ahir en la primera entitat andorrana que aconsegueix una llicència bancària a Espanya. La culminació amb èxit de l'operació, que estava en marxa des de fa temps, es va formalitzar amb la signatura de la compra de Banco Madrid a Kutxa, i inclou també l'adquisició d'alguns immobles a la caixa guipuscoana que havien estat arrendats a Banco Madrid perquè aquesta entitat desenvolupés la seva activitat.

En un comunicat, BPA va assegurar ahir que l'operació «permetrà abordar un ambiciós projecte de futur amb l'objectiu de consolidar Banco Madrid i reforçar el programa de creixement i expansió del Grup BPA a Espanya i Amèrica Llatina». L'operació es va tancar fa mesos i ha rebut ara l'autorització del Banc d'Espanya, una decisió per a la qual ha estat essencial el conveni d'intercanvi d'informació fiscal entre Espanya i Andorra, que també obre les portes a altres entitats andorranes interessades en desembarcar al país veí.

Encara que des de BPA no es va voler ahir xifrar el cost de la compra per un compromís de confidencialitat, Efe el va situar en més de 150 milions d'euros d'ingressos per a l'entitat basca, citant a fonts de l'operació.

La Caja Gipuzkoa San Sebastián Kutxa va explicar en un comunicat que ahir al matí va informar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) d'aquesta operació, amb la qual culmina un procés de venda que ha obtingut recentment l'aprovació del Banc d'Espanya.

En declaracions a aquest diari el director general de BPA, Joan Pau Miquel, va mostrar la satisfacció del grup per la finalització de tot el procés: «BPA és la primera entitat bancària andorrana que ha obtingut les autoritzacions de l'INAF i del Banc d'Espanya per aconseguir una llicència bancària a Espanya. N'estem molt contents. És una mostra de la capacitat d'iniciativa i de la voluntat de lideratge de BPA».

El banquer andorrà va detallar que Banco Madrid compta amb una gran experiència bancària «i amb un excel·lent equip de professionals», i es va referir a l'adquisició com una gran oportunitat «que ens permetrà posar en comú les nostres experiències en el camp financer i abordar un projecte de futur molt ambiciós, en el marc dels nous corrents de l'economia internacional. La nostra primera filial bancària a Espanya ens ajudarà a expandir-nos i abordar un creixement progressiu».

L'objectiu ara és aconseguir obtenir la major rendibilitat de la compra i potenciar el banc madrileny. Per assolir aquest repte, segons Miquel, «hem elaborat un pla de negoci a mitjà termini que ens ajudi a materialitzar el creixement del balanç i el compte de resultats». Aquest pla, va indicar el director general de BPA, preveu la comercialització per part de Banco Madrid d'alguns productes i serveis que ofereix Banca Privada d'Andorra, «per exemple els fons d'inversió, que són un dels nostres signes d'identitat, reconeguts internacionalment».

Joan Pau Miquel va recordar la vocació internacional de Banca Privada d'Andorra: «Pensem que la nostra manera de treballar es pot exportar fora del Principat. Volem oferir als nostres clients serveis cada cop més especialitzats i per això, en els darrers anys, hem constituït o comprat filials bancàries i financeres especialitzades en diferents àrees i països». Aquesta filosofia d'expansió, a judici del representant de Banca Privada, proporciona un bagatge molt important en el camp de la banca privada internacional i dels serveis financers que la complementen. «L'adquisició de Banco Madrid és fruit també d'aquesta voluntat de servei als clients i d'esperit d'innovació», va afegir.

17 OFICINES / Segons informava Economiadigital, amb 17 oficines distribuïdes per la geografia espanyola, Banco Madrid reforçarà el seu perfil de grup financer especialitzat en la gestió patrimonial i en fons d'inversió.

Banca Privada d'Andorra és una entitat de capital cent per cent andorrà amb més de 50 anys d'experiència en el sector financer, que ofereix serveis de banca privada i gestió de patrimonis a Andorra i a l'estranger. L'any 2003 va iniciar un pla d'expansió internacional per consolidar la seva presència al món. Dins d'aquest pla d'expansió comptarà, a partir d'ara, amb una primera filial bancària a Espanya. En el mateix comunicat, BPA indica que «l'operació donarà lloc a una reorganització del Grup BPA a Espanya, que iniciarà els tràmits mercantils i reguladors corresponents per procedir a la fusió de BPA Global Funds Asset Management, S.G.I.I.C., S.A. amb B. Madrid Gestión de Activos, S.G.I.I.C., S.A.U».

Amb un TIER 1 del 32,12%, que indica una elevada ràtio de solvència i una ràtio de liquiditat del 70,49%, BPA gestiona un volum total de negoci per un valor de 4.000 milions d'euros, amb un benefici l'últim any de 25.142 milers d'euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT