PUBLICITAT

Martínez pronostica un creixement nul de l'economia

  • L'economista insta el Govern a adoptar mesures urgents necessàries per a la reactivació
E. O. g.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Martínez presenta els indicadors econòmics elaborats per GM Consultors Foto: TONY LARA

L'economista Gerard Martínez va valorar que les dades relatives al Producte Interior Brut publicades abans d'ahir pel Departament d'Estadística estan en consonància amb les que la seva consultoria, GM Consultors, va presentar a finals de febrer. Martínez va constatar que les tendències dibuixades coincideixen i va pronosticar un creixement proper a zero de l'economia per a aquest any. Per això va instar el Govern a «apostar i adoptar mesures urgents per reactivar l'economia». Aquestes mesures passarien per «estimular les inversions i el consum interior», ajudant a crear atractius turístics i recuperar «el turisme d'estada».

Si GM Consultors xifrava el PIB en uns 2.377 milions d'euros, el Govern ho feia en 2.636 en termes nominals, xifres que representen uns decrements del 0,73% segons els càlculs de la gestoria de Martínez, i de l'1,9% segons els del Departament d'Estadística. La diagnosi de la situació també és similar: els principals pilars de l'economia del país han anat perdent força, amb l'excepció del sistema financer. I la solució, per Martínez, és clara. «És important que el Govern aposti i adopti mesures urgents per reactivar l'economia», va manifestar, concretant que aquestes mesures passen per «estimular les inversions i el consum interior». Cal incentivar el «desenvolupament d'atractius turístics», sobretot fora la temporada d'hivern –l'única «alta» a Andorra–, com poden ser esdeveniments culturals i esportius, va apuntar l'economista, que considera que «tenim atractius que no sabem aprofitar». Així va defensar l'organització de competicions com l'Ultra Trail o festivals culturals.

Sense aquestes mesures, l'economia andorrana està en mans de l'espanyola, i «mentre aquest indicador [el consum d'Espanya] no creixi, nosaltres patirem». Per sortir d'aquesta situació de crisi, a la qual Andorra va caure abans que els seus veïns, cal «recuperar el turisme d'estada», segons Martínez, que passa dies al país i per tant consumeix al país. En aquest punt, l'economista va comentar que malgrat el diferencial de preus sigui important, «no viurem d'això» i per tant «és bàsic» recuperar «el que estem perdent des del 2004». Com a destinació turística hi ha molta competència, per això Martínez demana «obrir els ulls i reaccionar immediatament».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT