PUBLICITAT

El PIB suma 2.038 milions d'euros, un 3,4% menys que l'any 2009

  • L'indicador macroeconòmic ha experimentat un creixement del 22% en termes reals la darrera dècada
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

El Producte Interior Brut (PIB) es va situar, en euros corrents, en els 2.636 milions l'any passat, el que suposa un increment del 54% en la darrera dècada, ja que el 2001 sumava 1.713 milions d'euros. Així ho expressen les dades fetes públiques ahir pel Departament d'Estadística. Però el creixement no és tant si s'elimina l'efecte de la inflació. D'aquesta manera, en termes reals el PIB es va situar en els 2.038 milions d'euros el 2010, el que és un creixement del 22%.

El creixement anyal de mitjana al llarg de tot el període, del 2001 al 2010, és del 4,9% en termes nominals i del 2,3% en termes reals, on s'ha descomptat l'efecte de l'increment dels preus. En la nota, el Departament d'Estadística exposa que l'evolució dels preus dels béns i serveis de consum, mesurada a partir de l'IPC, representen «una part important» del PIB, que xifren entre el 55% i el 60%. De la mateixa manera, cal indicar que l'Índex de Preus de Consum no contempla la totalitat de l'evolució dels preus i no es disposa del conjunt d'índex de preus i de volum per poder deflactar –eliminar l'efecte dels preus– el PIB en la seva totalitat.

L'evolució del PIB no ha estat constant al llarg de la dècada. Mentre entre els anys 2001 i 2006 els creixements van ser elevats –entre el 5,1% i el 8,1% en termes reals, i entre el 8,4% i l'11,8% en termes nominals–, aquests es van moderar a partir del 2007, quan s'inicia una desacceleració que esdevé negativa l'any següent. En termes nominals, aquest any el creixement va ser del 3,9% i va esdevenir negatiu a partir del 2008, caient fins al -4,7% el 2009 i remuntant l'any passat fins a siutar-se en el -1,9% de variació respecte l'any anterior. En termes reals, el creixement va ser igual a zero l'any 2007, per esdevenir negatiu els anys següents, amb variacions del 4,1% i del 4,7%. El darrer any, el decreixement va ser del 3,4% en relació al 2009.

LA COMPOSICIÓ DEL PIB / El Departament d'Estadística assenyala que el PIB es compon en un 91% de Valor Afegit Brut (VAB) i en un 9% d'impostos lligats als productes. Aquestes proporcions s'han mantingut més o menys estables al llarg de la darrera dècada, amb un mínim del 89% pel VAB l'any 2000 i un màxim del 91% l'any 2010. Així, es pot afirmar que l'evolució del VAB explica en gran part l'evolució del PIB, tal com s'assenyala en la nota del Departament d'Estadística.

Pel que fa als impostos lligats als productes, aquests experimenten un «fort» increment els anys 2005 i 2006, principalment per l'increment de l'ISI bancari, segons afirma el Departament d'Estadística. A partir de l'any següent, aquests tornen a disminuir com a conseqüència de la davallada registrada pel volum d'importacions. Dins el VAB, els diferents sectors d'activitat tenen un pes i evolució diferents. Així, el principal sector en pes dins l'indicador (19%) és el de serveis empresarials, seguit del comerç que representa el 18% de l'economia andorrana, i del sistema financer, que té un pes del 16%. L'administració suposa el 14% del VAB i la construcció segueix tenint un pes del 12%, malgrat ser un dels sectors més afectats per la crisi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT