PUBLICITAT

Creix l'activitat de la Fundació Tutelar, que ja atén 13 persones

  • L'entitat va realitzar l'any passat un total de 99 assessoraments en resposta a demandes d'informació
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un moment de la reunió que el Patronat de la Fundació Privada Tutelar va celebrar ahir Foto: ÀLEX LARA

L'activitat de la Fundació Privada Tutelar ha anat creixent des de la seva creació l'any 2008, i ara ja atén 13 persones. Més concretament, el 2010 van ser set tutelats –persones incapacitades a les quals la fundació representa i li procura el màxim benestar possible–, quatre pretuteles –persones de qui la família ha designat la fundació com a tutora per quan els pares no hi siguin–, una curatela –una persona amb incapacitació parcial i de qui la fundació exerceix de curador i intervé en els actes que la sentència d'incapacitació estableix–, i una persona de qui es té cura de l'administració patrimonial –la incapacitació és parcial, com en la curatela.

Això són gairebé el doble de persones ateses que l'any anterior, quan la fundació tenia sis tuteles i una curatela. Malgrat que al llarg del 2010 es van atendre 13 persones, l'entitat tenia a càrrec 12 persones a finals d'any, havent de lamentar la defunció d'una d'elles. Aquest 2011, la Fundació Privada Tutelar continua tenint a càrrec una dotzena de persones, segons va comentar la gerent de l'entitat, Ester Fenoll, ja que malgrat tenir una alta, també s'ha de lamentar una nova baixa per decés.

Les persones ateses es reparteixen desigualment per sexes. Cinc són homes i vuit, dones. Per nacionalitats, el 50% són andorrans, i la resta són majoritàriament espanyols i francesos, segons s'exposa en la memòria de l'any passat de l'entitat, presentada ahir.

A més del nombre de persones ateses, Fenoll va assegurar que al llarg del 2010 s'havia notat un increment dels assessoraments realitzats, que van arribar al centenar. Aquí s'inclouen les reunions i visites realitzades amb persones que han sol·licitat informació o serveis de l'entitat, ja siguin sobre les tuteles i les pretuteles com de les disposicions testamentàries o de procediments d'incapacitació, entre d'altres.

Però el creixement de la Fundació Privada Tutelar no es limita només al nombre de persones ateses i d'assessoraments realitzats, sinó que també a nivell de permeabilitat en la societat i la participació de la societat civil, tal com va destacar la gerent de l'entitat. El nombre de voluntaris també ha crescut i consolidat, i l'any passat es situava en les 12 persones. Aquesta implicació per part de la societat és la que permet assolir els objectius, segons va exposar Fenoll, que va assegurar que es «necessita», tant a nivell de voluntariat com econòmic. En aquest sentit, la campanya engegada aquest mateix any 2011 ha permès tenir un protector –el grup Heracles, que fa una aportació econòmica considerable anual– i una dotzena d'amics –particulars que es comprometen a fer una donació de caràcter més simbòlic (es poden fer d'uns 30 euros). Els diners aconseguits per la via de protectors i amics de la Fundació Privada Tutelar es destina íntegrament als tutelats, per tal d'augmentar-los la qualitat de vida i garantir-los drets com el del lleure. D'altra banda, Fenoll va voler subratllar les aportacions fetes per Gràfiques A4, que malgrat no vagin destinades als tutelats, sí que són importants per a la fundació. Aquesta empresa s'ha compromès a imprimir la memòria de l'entitat, cosa que per a la fundació representa tenir més recursos per atendre els tutelats. La memòria del 2010 de la Fundació Privada Tutelar també recull el balanç econòmic. Les xifres reflecteixen la despesa estructural per a la prestació dels serveis i uns ingressos «recurrents», derivats dels convenis signats amb el Govern i els comuns –que efectuen aportacions determinades per cada persona atesa– i amb el principal patró de la fundació, Banca Privada d'Andorra. Joan Pau Miquel, membre del patronat de la fundació com a representant de BPA, va assegurar que el conjunt «dóna un pressupost equilibrat i sostenible en el temps», per la qual cosa, va afirmar que l'entitat té «garantida la sostenibilitat».

Malgrat aquestes afirmacions, l'entitat va tancar l'exercici 2010 amb un dèficit de 9.371 euros, unes xifres que Miquel considera que «no són significatives sobre el pressupost». El romanent del capital fundacional inicial continua sent de 149.348 euros. Així, pel director general de BPA, «no comporta cap distorsió que algun any quedis per sobre o per sota de la despesa total», ja que «la Fundació treballa amb uns excedents sobre el seu capital fundacional». El dèficit s'explica pel fet que els ingressos obtinguts l'any passat van sumar 77.754 euros, mentre que les despeses d'explotació van ser superior, i arribaven als 87.125 euros. En comparació a l'exercici anterior, els ingressos van ser superiors, sumant 82.743 euros, i les despeses inferiors, sent de 63.790 euros en total.

INGRESSOS / En el capítol d'ingressos, cal dir que el 66% provenen de la subvenció feta per la Fundació BPA. El 24% té el seu origen en el sector públic, i un 6% provenen de donacions de particulars. Pel cantó de les despeses, el 51% són de personal. Val a dir que la Fundació Privada Tutelar només compta amb dues empleades, la gerent i una treballadora social. La segona partida de despesa en importància és la corresponent a l'arrendament del despatx, que és el 36% de les despeses.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT