PUBLICITAT

Els agricultors declaren el conreu de 2.647.734 plantes de tabac

  • La collita començarà a mitjans d'agost i només es podrà recol·lectar 264.000 quilos
E. O. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una plantació de tabac, feta malbé per la pedra l'agost passat Foto: TONY LARA

L'Associació de Pagesos i Ramader compta amb un total de 2.647.734 plantes de tabac conreades, a falta que algun agricultor anés a declarar el seu cultiu. Això vol dir que la producció podria ser superior als 264.000 quilograms de tabac, ja que el rendiment mitjà resulta de dividir el nombre de plantes entre deu –en algunes parròquies el rendiment es pot calcular fent la divisió de les plantes entre 12 i en d'altres entre 9, segons van apuntar dels de l'entitat que agrupa ramaders i agricultors. Malgrat aquesta quantitat, el màxim que els fabricants poden adquirir són 252.000 quilos.

Per parròquies, la màxima productora de tabac és Sant Julià de Lòria, on s'han conreat amb aproximadament 876.000 plantes. Per contra, on menys quilos de tabac es produiran és a Escaldes-Engordany, on aquest estiu s'han plantat 127.000 plantes que s'hagin declarat. En un nivell similar es troba la parròquia de Canillo, on els pagesos han conreat al voltant de les 174.000 plantes. A Encamp, Andorra la Vella i Ordino, el nombre de plantes declarades oscil·la entre les 302.000 plantes a la primera i les 362.000 a la tercera. A la parròquia d'Andorra la Vella, les plantes conreades són aporximadament 323.000. La segona parròquia amb una major producció de tabac, però a força distància de la primera, serà la Massana, on s'ha declarat el conreu de 484.000 plantes.

Totes aquestes xifres són similars a les de l'any passat, segons va exposar des de l'Associació de Pagesos i Ramaders la seva coordinadora tècnica, Marisa Luna. Ella va justificar la plantació d'un major nombre de plantes del necessari segons el rendiment estimat –s'han conreat plantes per produir al voltant de 264.000 quilos de tabac, tot i que el màxim que podran adquirir els fabricants seran 252.000 quilos– perquè els pagesos puguin destriar entre les plantes de més qualitat per recol·lectar i vendre als fabricants.

La sembra del tabac va tenir lloc entre la segona quinzena de maig i la primera de juny, i la collita es preveu per a la segona quinzena d'agost, o com a molt tard a principis de setembre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT