PUBLICITAT

La naturalesa andorrana, una porta d'entrada al turisme

  • El Principat entra en el GBIF, el sistema mundial d'informació sobre la biodiversitat
LAIA F. MAROT
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Web www.gbif.ad, el portal que permet accedir a la informació del CENMA sobre la biodiversitat del Principat Foto: www.gbif.ad

andorra és un país amb moltes possibilitats per atreure el turisme. La Grandalla, per exemple, és una flor que creix al Principat i una font d'atracció per tots aquells apassionats de la natura. Els responsables de la línia de recerca de biodiversitat i ecologia del Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya d'Andorra (CENMA) van presentar ahir una porta d'entrada per aquest reclam: una pàgina web (www.gbif.ad) on es reuneix tota la informació de la diversitat biològica andorrana, i que forma part del Global Biodiversity Information Facility, portal d'Internet que engloba les dades de la biodiversitat de tot el món i que està format per uns 60 països.

Les aproximadament 4.000 espècies animals i vegetals que des del 2001 ha inventariat el CENMA ja es poden consultar en aquesta nova web, «una eina bàsica per conservar el patrimoni natural del país, donar-lo a conèixer i poder treure el màxim rendiment», segons va explicar ahir el director tècnic de la entitat i cap de la delegació andorrana al GBIF, Ramon Copons. «Andorra té la naturalesa molt accessible a la població urbana, i això s'ha d'aprofitar», va dir Copons, i, encara que no se sap en quin percentatge poden augmentar les visites, per poc que sigui «sempre és bo, perquè a més a més parlem d'un turisme de qualitat, que respecta el medi ambient».

Marta Domènech, la responsable de la gestió tècnica, va explicar els avantatges de posar en funciona ment una eina d'aquestes característiques, i és que no tan sols es tracta de representar Andorra en el mapa mundial, sinó que els estudis sobre la biodiversitat permeten «adonar-se dels buits, les zones menys estudiades, protegir les dades necessàries per aquelles espècies en perill i aconsellar en els processos legislatius en relació al medi ambient»; en aquest sentit, Domènech va declarar que la recerca «ha col·laborat en la Llei del Patrimoni Natural».

LA WEB/ A www.gbif.ad hi podem trobar un llistat d'espècies d'interès, tan les protegides com les més comunes, però que formen part de la economia dels països. Plantes, fongs, invertebrats, mamífers... en el cas d'Andorra són un total de 4.000 espècies i uns 87.600 registres (nombre de vegades que apareixen les espècies). «Aquestes són les que coneixem, no les que hi ha. S'estima que cada país coneix el 10 % de la seva biodiversitat», va aclarir Domènech. La responsable va afegir que «Andorra pot ser ambiciosa i conèixer tot el seu territori», ja que el Principat compta amb un elevat nombre de registres comparat amb altres països i, tot i tenir només 468 quilòmetres quadrats, «les diferències latitudinals permeten un ampli ventall de paisatges i molta diversitat». A través de la web es pot accedir als les dades d'altres països i fer cerques específiques. La naturalesa dins el món virtual.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT