PUBLICITAT

El límit d'endeutament comunal es fixarà fent la mitja dels últims 3 anys

  • El Govern es compromet a entrar a tràmit les modificacions de la Llei de finances dels comuns al setembre
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Martí i Cinca amb els cònsols, durant la reunió celebrada ahir al Govern Foto: ÀLEX LARA

La segona trobada formal entre els set mandataris comunals i l'Executiu, ahir representats pel cap de Govern, Toni Martí i pel ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va servir per començar a tancar diversos aspectes llargament reivindicats per les corporacions. Gran part d'elles estan relacionades amb l'actual Llei de finances comunals, i que tal i com va reconèixer el propi Cinca té certs aspectes els quals «ofeguen» els Comuns. Per aquest motiu el Govern canviarà punts com l'actual barem per establir el límit màxim d'endeutament permès. Així, si fins ara es calculava en funció del 200% dels ingressos del darrer any, les modificacions permetran que el càlcul es faci partint de la mitjana dels darrers tres anys.

Aquesta petició havia estat formulada a l'anterior govern socialdemòcrata, el qual ja va accedir a realitzar canvis per alleugerar les finances. DA reprèn el compromís i ja ha posat data per a la seva entrada a tràmit parlamentari. Cinca va assegurar posteriorment a la reunió que aquesta serà el proper setembre. Quinze dies abans els comuns rebran les propostes dels nous textos per si cal realitzar algun darrer canvi.

A més de les modificacions per calcular el límit d'endeutament permès, l'Executiu aplicarà d'altres mesures, com eliminar l'obligatorietat que el 80% de les transferències comunals s'hagin de destinar a inversió, una situació que encara perjudicava més l'engrandiment del deute a les parròquies. L'ahir portaveu dels cònsols, Enric Casadevall, va explicar que a partir del setembre el 100% de les transferències es podran destinar «al que el Comú cregui convenient», també «a cobrir el deute, com ja es realitza a la majoria dels països».

Finalment, i dins d'aquest paquet de modificacions, també s'inclouran canvis per facilitar que les corporacions puguin fer accions encaminades a la reincentivació econòmica a partir d'exempcions fiscals i radicacions per a l'obertura de comerços i empreses.

LA FUNCIÓ PÚBLICA, PASSAT L'ESTIU / El treball conjunt de l'Administració central i comuns s'estén a més àmbits, que ahir també van ser tractats durant la reunió. Un d'ells és la modificació de la Llei de la funció pública. El ministre va anunciar que després de reunir-se amb els sindicats el mes passat, reprendran les negociacions per avançar en la seva formulació a partir del setembre. Cinca va anunciar que serà un treball «transparent» i que no hi haurà «restriccions als sindicats». Els comuns també tindran un paper protagonista, ja que elaboraran aquestes setmanes els seus suggeriments i experiències sobre el funcionariat, «les quals han estat molt exitoses», va reconèixer Cinca.

El Govern no s'ha posat terminis per tancar la llei tot i que sí que és una prioritat de la legislatura. Es partirà del document amb les 32 propostes elaborat per la Taula de la funció pública durant l'anterior Govern. «Debatrem punt a punt les 32 propostes», va assegurar Cinca.

La llei del sòl, a l'estiu del 2012 / Finalment, i seguint amb aquest caràcter d'establir terminis que va tenir la reunió d'ahir, el ministre de Finances va explicar que els canvis introduïts a l'actual Llei del sòl iniciats el mes passat i ja entrades a tràmit parlamentari han estat «modificacions puntuals». La reforma més àmplia s'aplicarà l'agost de l'any vinent. Aquest mes és quan el primer Comú que va desenvolupar el pla d'urbanisme, Sant Julià, tindrà dret a revisar-lo, segons dicta la normativa.

Per dur a terme els canvis a la Llei del sòl, els propers dos mesos les corporacions comunals presentaran els seus suggeriments, com «els costos per construir, el temps» i la problemàtica que representa que un percentatge elevat de propietaris s'hagin de posar d'acord per poder tirar endavant plans parcials, va exposar Casadevall. Així al desembre es tindrà la proposta definitiva i es respectaran els sis mesos per a la seva entrada en vigor.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT