PUBLICITAT

Encreuament de cultures

  • Una delegació gallega es desplaça al Principat per a la inauguració d'un 'Cruceiro'
  • El monument està al l'entrada del nucli antic de la capital en agraïment al poble andorrà
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Rosa Ferrer i Alfonso Rueda en l'acte d'inauguració del Cruceiro, ahir Foto: ÀLEX LARA

El cruceiro o creuer és un dels monuments religiosos més característics de Galícia. Aquest element significatiu de la iconografia gallega se situa normalment en llocs públics, principalment en creuaments de camins, protegeix els peregrins i simbolitza els moments de dubte i incertesa. Des d'ahir, Andorra també en té un, ubicat a l'entrada del nucli antic de la capital, a la cruïlla de l'Avinguda Santa Coloma amb el carrer Baixada del Molí.

A l'acte inaugural van assistir Alfonso Rueda, conseller de la Presidència de la Xunta de Galícia, que va destacar que el Cruceiro vol representar l'agraïment de Galícia per tants anys d'acollida d'immigrants gallecs «que ja formen part d'Andorra però que mai s'obliden de les seves arrels». La comitiva gallega va estar acompanyada per la cònsol major de la capital, Rosa Ferrer, que va dir que els lligams que uneixen les dues cultures són molt importants perquè «els gallecs vinguts des dels anys 60 han ajudat al creixement econòmic del Principat». Ferrer va destacar que la comunitat gallega ha viscut sempre en molt bona harmonia amb l'andorrana, i que «s'ha integrat moltíssim».

Prèviament a la inauguració, el cap de Govern, Toni Martí, va rebre els representants de la Xunta i el president de la Casa de Galicia d'Andorra, Antonio Iglesias; Martí va ressaltar l'aportació cultural que suposa el col·lectiu gallec per al Principat i va manifestar que actes simbòlics com la inauguració del cruceiro d'ahir «confirmen i ajuden a estendre els importants lligams amb Galícia».

La Xunta es va responsabilitzar del transport fins al Principat i la col·locació va anar a càrrec de la Casa Galicía. El monument està fet de pedra, fa cinc metres d'alçada i 1.800 quilos de pes; té esculpits la verge de Meritxell i l'apòstol Sant Jaume i tal com consta a la inscripció, es tracta d'un homenatge de l'Associació Cultural Casa de Galícia al poble andorrà, en reconeixement de la seva amistat i agermanament amb el poble gallec.

Ferrer va agrair a la Xunta de Galícia l'oferiment de la creu i Rueda va explicar, en declaracions recollides per l'ANA, que els cruceiros tenen molt simbolisme a Galícia, ja que representen les coses duradores, estan molt vinculats a les peregrinacions, i també simbolitzen els moments de dubte i incertesa.

Rueda va dir que en aquest cas «simbolitza la permanència de la comunitat en qualsevol encreuament de camins que se li pugui plantejar a qualsevol a la vida». El conseller espera que cada cop que algú passi per davant d'aquesta cruïlla «es recordi dels gallecs, del treballadors que som i de la capacitat que tenim de saber-nos integrar a les comunitats que ens acullen».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT